X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
06/07/2019 |  08:34 | Извор: СРНА

Владика Јоаникије: Закон о слободи вјероисповијести рађен у сарадњи са Тачијем

Закон о слободи вјероисповијести који је припремила црногорска власт рађен је у сарадњи са предсједником самопроглашеног Косова Хашијем Тачијем и требало би да буде увод у отимање манастира и храмова на Косову и Метохији, изјавио је епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.
Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије - Фото: Novosti.rs
Епископ будимљанско-никшићки ЈоаникијеФото: Novosti.rs

Владика Јоаникије каже да је и Тачи припремио исти пропис по којем манастири као културна добра треба да буду преписани држави, а у том смислу је написан и црногорски.

- Уколико приједлог закон буде усвојен у Црној Гори нема сметње да се тако нешто не уради и у лажној албанској држави на Космету. Овога пута нападнуто је православље и морамо се томе супроставити. Онај ко то уради данас потврдиће да је хришћанин и да брани своју вјеру - рекао је владика Јоаникије на предавању о 800 година Српске православне цркве, одржаном у "Српској кући" у Подгорици.

Владика је оцијенио да је овај закон неуставан јер не поштује одвојеност цркве од државе.

Према ријечима владике Јоаникија, иако је уставом загарантована равноправност вјере, власт је одлучила једино да одузима храмове и манастире Митрополији црногорско-приморској, док је са осталим вјерским заједницама потписала споразуме који гарантују њихову имовину.

- Једино са Митрополијом црногорско-приморском тај уговор није потписан, него се њој пријети одузимањем имовине. То је обична пљачка и нема никакве везе са Уставом, али ни са европским вриједностима, како власт то каже, него тога нигдје у свијету нема. Једна партија је одлучила да прави своју цркву и вјеру, што је незамисливо и нигдје забиљежено у свијету - нагласио је епископ Јоаникије.

Црногорска Влада је у јуну усвојила Приједлог закона о слободи вјероисповјести којим је предвиђено да државна имовина постану сви вјерски објекти који су били имовина државе Црне Горе прије губитка њене независности и припајања Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца 1918. године, а нису на одговарајући правни начин прешли у својину неке вјерске заједнице.