latinica  ћирилица
06/07/2019 |  11:17 ⇒ 11:17 | Аутор: РТС

Ердоган ставља под контролу Централну банку

Турска је смијенила гувернера Централне банке Мурата Четинкаја због размимоилажења Владе и банке око економског пада, волатилности турске лире и високе инфлације.

Мурат Четинкаја био је на мјесту гувернера од 2016. године, а на његово мјесто постављен је Мурат Ујсал, објављено је у званичном владином гласилу, преноси Ројтерс.

За сада није познато због чега је дошло до смјене, међутим, на тржишту се претходних недјеља спекулисало да је Четинкаја смијењен због своје неспремности да смањи каматне стопе.

Како се наводи, Централна банка се суочава с притиском од стране предсједника Реџепа Тајипа Ердогана да снизи каматне стопе како би се оживјела економију која је раније ове године запала у рецесију.

- Ердоган је био незадовољан због каматне стопе и изразио је незадовољство у свакој прилици. Одлука банке у јуну да задржи каматне стопе на истом нивоу допринијела је проблему с Четинкајом. Ердоган је одлучан да побољша економију и зато је донио одлуку о смијени Четинкаје - изјавио је један високи турски званичник британској агенцији.

Како су навели други званичници, разлике у мишљењу гувернера и министра економије су се у претходном периоду продубили.

Оставку Четинкаје, осим предсједника, захтијевао је и министар финансија, иначе Ердоганов зет, али их је Четинкаја подсјетио да је Централна банка независна и одбио да се повуче.

У данашњем саопштењу, Централна банка је навела да ће наставити да функционише независно и да ће се нови гувернер фокусирати на кључни циљ одржавања стабилности цијена.

- У првом обраћању Мурат Ујсал је рекао да ће бити коришћени канали за комуникацију на највишем нивоу, у складу са циљевима - а то су стабилност цијена и финансија - навела је банка.

Према прошлонедјељним подацима, инфлација у јуну успорила је на најнижи ниво у току године, углавном захваљујући паду цијена хране, чиме се отворила могућност за прво снижавање каматних стопа у тој земљи још од прошлогодишње кризе националне валуте.

Иначе, одлуку Ердогана да смијени гувернера осудили су представници опозиционих политичких партија, оцјењујући да би тај потез могао да подрије кредибилитет банке.

- Онај ко смјењује гувернера Централне банке преко ноћи нема право да тражи повјерење у економију земље. Централна банка је заробљеник који се чува у палати - рекао је Фаик Озтрак из главне опозиционе странке.