latinica  ћирилица
06/07/2019 |  14:11 ⇒ 16:14 | Аутор: СРНА

Приједор: Отворен 24. Петровдански падобрански куп (ФОТО)

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић отворила је данас на Аеродрому "Урије" 24. Петровдански падобрански куп на којем учествује око 60 падобранаца односно 12 екипа из више европских земаља и Омана.
Петровдански падобрански куп, Приједор - Фото: РТРС
Петровдански падобрански куп, ПриједорФото: РТРС

Давидовићева је рекла да је ресорно министарство Петровдански падобрански куп уврстило у календар манифестација од значаја за Републику Српску како у спортском, тако и у туристичком смислу, јер је 24 година успјешне организације вриједно пажње и подршке.

Церемонији отварања овог спортског догађаја по којем је Приједор преопознатив, будући да је Куп увршен и у званични календар Свјетске ваздухопловне асоцијације, присуствовала је и министар управе и локалне самоуправе Српске Лејла Решић, која је и члан Органиазционог одбора манифестације.

Она је истакла да се посебна захвалност дугује Војсци Словеније која је уступила авион за несметано одвијање тамичења. 

- Наиме, Оружане снаге БиХ су нам увијек у задњи час отказивале хеликоптер и доводиле ово такмичење у питање. Колеге из Словеније су се саме понудиле да нам помогну и дугујемо их велику захвалност за разумијевање - рекла је Решићева.

Петровдански падобрански куп, Приједор (Фото: СРНА)

Добродошлицу је испред града домаћина пожелио градоначелник Приједора Миленко Ђаковић.

Спортски директор Купа Зоран Средић рекао је да је на овогодишњем такмичењу велика конкуренција. 

- Међу падобранском елитом је Паоло Филипини из Италије, који има 16.200 скокова и који је са репрезентацијом Италије седам пута био свјетски првак. Титулу освајача Купа брани Иштван Ашталош, актуелни првак Европе - истакао је Средић.

Такмичење ће се одвијати у свим категоријама и то у осам серија, а потом слиједе полуфинални и финални скокови. Ако временски услови дозволе, затварање Купа и проглашење побједника заказано је за сутра у 16.00 часова.

Миленко Ђаковић (Фото: РТРС)

Међу учесницима су тимови из Аустрије, Мађарске, Њемачке, Италије, Пољске, Словеније, Србије, Црне Горе и БиХ, те Омана.

Организатор Петровданског падобранског купа је Аероклуб "Приједор", а покровитељи су Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске, Министарство управе и локалне самоуправе и град Приједор.