X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
06/07/2019 |  14:21 ⇒ 14:34 | Извор: СРНА

Додик: Наредне године спомен-обиљежје о злочину који се не заборавља

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио је данас да би до наредне године у Братунцу требало да буде изграђено централно спомен-обиљежје чиме ће цијелом свијету бити послата порука да српски народ не може да заборави своје жртве у средњем Подрињу.

Додик је истакао да је у овом крају готово свака кућа завијена у црно, да је ово мјесто страшних злочина које су муслиманске снаге у протеклом рату вршиле у континуитету неколико година.

- Ради се о нашим прецима, људима који су невино страдали. И сада нас гледају очи свирепо убијеног судије Слободана Илића, које је бајонетом извадио Насер Орић, а онда га и заклао, како су описали свједоци на срамном суђењу без пресуде у Сарајеву - рекао је Додик на обиљежавању 27 година од злочина који су над српским народом у средњем Подрињу починиле муслиманске снаге од маја до децембра 1992. године.

Он је указао да се и данас ћути о злочинима над српским народом у овом крају.

- Али то што они ћуте, не значи да се злочин није догодио, не значи да око 3.500 Срба, укључујући жене и дјецу, овдје нису страдали на најмонструознији начин - рекао је Додик.

Додик је напоменуо да је само 1992. године убијено на овом простору хиљаду Срба од муслиманских оружаних формација о којима је свијет правио представу као о ненаоружанима.

- Побиједиће жртве Подриња, прекинуће се и овај срамни завјет ћутања свјетских моћника, оних који то намјерно чине, и дијела сарајевске елите, који и те како знају шта се овдје дешавало до 1992. до 1995. године - поручио је Додик.

Додик је нагласио да су међународни званичници налагали да се само за потребе Хага и других њихових међународних такозваних истина испита само период о догађајима у Сребреници од 11. до 18. јула 1995. године, што сматра да је урађено намјерно.

Према његовим ријечима, то је несумњив доказ да се све друго хтјело заборавити, потиснути и рећи да се није десило, те да зато данас нема пресуда, нема криваца, нема процеса за злочине почињене над Србима на овом подручју.

- Прво су нас побили, онда су нас оптужили за злочин који нисмо починили, бар не онако како то они интерпретирају, а онда одлучили да наше жртве ставе под присилни заборав - рекао је Додик.

Он је нагласио да је ово мјесто страшног злочина гдје су само жртве добиле имена, а да имена злочинаца и налогодаваца нису позната, иако је од рата прошло 24 године и сви незванично знају све.

- Морам ли и данас рећи да је ово злочин за који нико није одговарао? Сви ви који сте данас овдје то добро знате, знају и они који данас саосјећају са нама, а нису овдје. Знају то и они који су злочине овдје починили или наредили да се почине, они који су наредили да се овај злочин сакрије и да се ћути - рекао је Додик.

Знају сви, додао је Додик, а опет жртве Подриња нико неће јавно да призна, јер ако то учине, онда ће представа о неким другим жртвама добити сасвим други смисао, а рат у Подрињу неће бити приказан онако како је данас.

- Ако велики свијет призна како и у ком обиму су наши сународници страдали овдје, мораће да одговоре и на друга, непријатна питања по њих, зато су наредили ћутање - нагласио је Додик.

Он је указао да ни данас нису присутни представници разних међународних организација, већ само велики пријатељ Срба руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов.

Додик је поновио да високи представник у БиХ Валентин Инцко шаље разне поруке да српски народ заборави своју историју управо зато што су, како је рекао, Инцкови преци у тој историји имали негативан предзнак.

- Неки дан сам га слушао како говори о томе да Република Српска има територирију Израела, а то значи 25.000 километара квадратних и да је ненасељена и да је то недопустиво. Није хтио да пошаље поруку да су његови преци управо учинили све да нас не буде онолико колико треба и да су у два рата однијели готово пола биолошког састава српског народа - додао је Додик.

Он је напоменуо да је комунистички режим све сакривао говорећи о томе као о жртвама фашизма, те указао на Гаравице код Бихаћа гдје су усташе убиле 14.000 Срба.

- Они су говорили да су то жртве фашизма. Како је могуће да ниједан муслиман и Хрват са тога простора није био жртва фашизма. Само су то били Срби, а убијени су од усташа НДХ чија је званична државна политика била побити једну трећину, једну раселити, а једну покрстити - напоменуо је Додик.

Он је подсјетио да је комунистичка Југославија ћутала о Јасеновцу, Доњој Градини, Броду на Дрини, о Пребиловцима, Пагу, али да им ћутање није помогло, јер се истина није могла сакрити.

- Наши невино пострадали побиједили су живе који су знали и злочин сакривали - рекао је Додик.

Од Срба се, каже он, очекује да сами себе криве, сатанизују, те је поручио да то тако не иде.

- То тако неће моћи, јер ми нисмо људи из оног комунистичког времена који су заплашени, пристајали да не говоре о ономе шта се догодило. Ми ћемо наше жртве сачувати од новог убијања, заборава тако што ћемо сваке године на овом и сваком другом мјесту говорити о томе шта је било. Од нас зависи да ли ће они бити заборављени или не, а не од свјетских моћника - рекао је Додик.

Додик је указао да постоји завјера у односу према Србима, од којих се тражи нова послушност.

Он је навео да ће можда они који су срамно ћутали и бранили да се говори о злочину хтјети једног дана да чују истину.

- Ми ништа друго и нећемо, него истину - рекао је Додик и додао како је протекли вијек био страдалнички.

Он је оцијенио да овај вијек треба да буде вијек уједињења, спознаје о страдањима, али и спознаје о будућности.

Додик је напоменуо да не треба и да се не смије умањити бол и неких других породица, вјера, народа, који су невини убијени.

- Ми о томе говоримо, али на бази чињенице, не желимо да кажемо да се није десило, али не желимо да прихватимо квази лажне чињенице које су покушавали да нам пласирају као своје и дефинитивне. Ми смо спремни да кажемо да је било, како је било, само на основу чињеница и да је било неких међу нама који су чинили одређене злочине, али да то није злочин овога народа који хоће да нам припишу - рекао је Додик.

Он сматра да није више ни важно да ли је неко од њих дошао да се поклони српским жртвама, као и да више није важно ни шта они говоре.

- Важно је да ми никада не престанемо да се сјећамо, да говоримо и да свједочимо - додао је Додик.

Због тога је, каже Додик, важно постојање Републике Српске која је одраз хтијења и слободе, јер за Србе нема слободе ако нема своју државу због чега је важно да Српска егзистира као држава.

- Тврдим да она то све више јесте. Републику Српску нико више не може да понижава и потцјењује - рекао је Додик.

Он је навео да БиХ није жељена држава за Србе већ морање.

- Истински напор овог народа је Република Српска. О томе не можемо да ћутимо само зато да би негдје у свијету у расхлађеним кабинетима говорили да то није политички коректно, а ја ћу рећи да није политички коректно да нас држите у овој тамници која се зове БиХ у којој српски народ не може да се одрази на прави начин - закључио је Додик.

Повезане вијести:

Додик: Свјетски моћници намјерно ћуте о страдњу Срба

Страдање Срба у Подрињу злочин за који нико није одговарао