latinica  ћирилица
06/07/2019 |  18:02 ⇒ 20:21 | Аутор: СРНА

Милићи: Почео фестивал фолклора православних земаља

Свечаним дефилеом учесника градским улицама, у Милићима је данас почео такмичарски дио Петог фестивала фолклора и народног стваралаштва православних земаља, на којем ће наступити 14 реномираних културно-умјетничких друштава са око 680 учесника.
Милићи - фестивал фолклора - Фото: СРНА
Милићи - фестивал фолклораФото: СРНА

На овогодишњем естивалу, који се одржава у Угоститељско-туристичком комплексу Компаније "Боксит", наступиће 14 реномираних културно-умјетничких друштава са око 680 учесника из Русије, Украјине, Грчке, Сјеверне Македоније, Румуније, Бугарске, Србије и Републике Српске.

Учеснике ће оцјењивати посебан жири у саставу Селена Ракочевић, професор етнокореологије на Факултету музичке умјетности у Београду, Сања Пупац, виши кустос и етномузиколог и виши асистент за ужу научну област Етнокореологија на Академији умјетности у Бањалуци, Драгица Панић Кашански, шеф Катедре за етномузикологију на Академија умјетности у Бањалуци, главни и одговорни уредник радија "Бирач" из Милића Јелена Пантић и замјеник начелника општине Милићи Марко Савић.

Генерални покровитељ и организатор фестивала је Компанија "Боксит", а супокровитељи су Влада Републике Српске, "Дрина осигурање", предузеће "Милекс" и општина Милићи.

Организатор је предвидио трошкове Фестивала у износу од 100.000 КМ, од чега је више од половине износа планирано за наградни фонд.

Очекује се да ће свечано проглашење побједника и додјела награда бити обављено око 22.00 часа.

Фестивал фолклора и народног стваралаштва православних земаља одржава се од 5. до 7. јула у оквиру "Љетњег фестивала културе и спорта - Милићи 2019".