latinica  ћирилица
06/07/2019 |  18:20 ⇒ 21:19 | Аутор: РТРС

Дачић: Европски званичници као монаси са Тибета

Споразум о заједничкој спољној политици Тиране и Приштине је стварање Велике Албаније, што се више и не крије, сматра званични Београд.

Министар иностраних послова Србије Ивица Дачић очекује реаговање међународне заједнице, али они, каже, ћуте као мудраци са Тибета.

Дачић поставља и питање: Шта би се десило када би Србија донијела одлуку о заједничкој спољној политици Београда и Бањалуке?

За Едија Раму, наводи да прављење Велике Албаније дестабилизује и угрожава цијели регион, су заостала размишљања из прошлости и нису никакав напад.

Штавише, то је, каже, импулс да сви крену напријед и забораве прошлост.

- Оно што смо урадили са Приштином је требало урадити и раније. Много тога ћемо још урадити и нико не би требало да доживљава то као напад, ми никога не нападамо Морамо да престанемо са овим истим старим глупостима из прошлости. Морамо да кренемо напријед и створимо сарадњу, без граница, без баријера са тарифама, без царине - каже Рама.

У Београду размишљају чак да послушају савјет Едија Раме.

- Да Министарство спољних послова донесе одлуку о заједничкој спољној политици Београда и Бањалуке, као гесту која би потврдила да је и Србија за то да у региону треба престати са "истим старим глупостима из прошлости - каже шеф дипломатије, Ивица Дачић.

- Ја ћу то предложити, али предсједник то наравно неће прихватити. Али замисилите да ми то урадимо. Међутим, мене не брине Рама, него то што међународна заједница не реагује на очигледне покушаје стварања такозване "велике Албаније"... Покушаји његове реализације дешавају се пред очима свих - додаје Дачић.

Чињеница је да ако овај основни корак ка стварању велике Албаније, није засметао међународној заједници, неће им засметати ни физичко уједињење Албаније и Косова, кажу аналитичари.

- До болести двоструки стандарди - оно што важи за Албанце не важи за Србе. Албанцима се све толерше, од екстремизма, разних безобразлука, агресије и све то до сада није наишло на осуду, а камоли на санкције. Вјерујем да ни уједињење неће - истиче аналитичар Драгомир Анђелковућ.

Дачићев приједлог, с друге стране, наишао би на невиђене протесте Запада, каже Анђелковић, с том разликом, коју, каже, истичу и Мајер и Тимоти Лес - да је прошло вријеме ратова и Запад би оштро протестовао, али ништа више од тога.

- Када се ради о Републици Српској, када би заједнички почели да реагујемо у правцу уједињења, Запад би реаговао али се не би десило ништа. Запад ће прећи преко тога да се Албанци уједине, па ће онда морати и преко нашег - додаје Анђелковић.

Заједничка спољна политика Приштине и Тиране значиће да ће се најмање удвостручити ресурси и лобистичке снаге Албанаца које се боре за признање независности Косова, а које ни до сада нису биле мале, рекао је Дачић.