latinica  ћирилица
06/07/2019 |  19:02 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Изетбеговић најавио: Без закодавне власти још три или четири мјесеца

У БиХ, законодавна власт не функционише, извршна тек - ограничено.

Такво стање у Сарајеву потрајаће још најмање три или четири мјесеца, најављује лидер СДА Бакир Изетбеговић.

За то вријеме, Српска ће развијати капацитет својих институција, и покушати да врати отете надлежности, поручује лидер СНСД-а Милорад Додик.

За неформирање Савјета министара БиХ и нерад бх. Парламента, био им је мјесецима "крив" СНСД.

За неформирање Федералне Владе и нерад Федералног парламент – ХДЗ.

За хаотично стање у кантонима – опет неки други.

Напокон, сарајевски само вербални "боснобрижници", "евро" и "законољупци" и водећи међу њима лидер СДА Бакир Изетбеговић, нехотице објелоданише бајату, дворску "тајну" - ко блокира изборну вољу грађана.

Чиниће то још три или четири мјесеца "славодобитно" обећа Изетбеговић. А онда ће од бх. нивоа, преко Федерације, па до кантона, "нестати  криваца".

- У пакету заједно са Савјетом министара и федералном владом, али мислим да је то све у сљедећа три до четири мјесеца - појаснио је Изетбеговић.

Или је можда Изетбеговић, умолио "привјеске" из бошњачког блока – Жељка Комшића и Фахрудина Радончића – да му у "мираз" донесу повратак у власт сарајевског кантона!?

Но то што је "арбитар" Изетбеговић обећао до "дуплог" Дениса Звиздића као да није стигло. Са резервне позиције предсједавајућег Савјета министара понавља: "Када сви говоре о формирању Савјета министара да се прије свега мисли о процедурама које су везане за владавину закона, поштивање важећих Устава. Ми чекамо да Предсједништво именује мандатара Савјета министара."

Но, "законољубац" Звиздић случајно је заборавио да ни према Уставу а ни закону Савјет министара нема "мандатара", већ предсједавајућег, да су рокови за именовање давно погажени.

Српски члан Предсједништва Милорад Додик поручује: "Ми треба да развијемо пуне капацитете рада институција Републике Српске и то ћемо учинити а за извјесно вријеме наравно почећемо преузимати послове које су нам отели, како бисмо те функције поново вратили Српској."

Ако будемо само чекали нови Савјет министара, увешћемо и Српску у стагнацију и проблеме, поручује и премијер Радован Вишковић.: "Савјет минситара овакав какав је сад не треба никоме. Према томе Република Српске треба да гради своје институције, да ради свој посао, не обазирући се на то што нема Савјета министара."

Ријечима и обећањима која пристижу из Сарајева, Српска је одавно престала да вјерује. Вјерује само дјелима, каже Ненад Стевандић.

- То говори о њиховој погрешној перцепцији БиХ, својатању и сматрању да једино они имају право да нешто одређују када ће бити, што је противзаконито, неморално и недемократски - наводи Стевандић.

Вишемјесечне опструкције и "игре без граница" бошњачких партија већ су стигле "на наплату".

БиХ је први пут у историји и дефинитивно без представника и без гласова у Скупштини Савјета Европе.

Европска комисија бх. апликацију за чланство и не разматра.

Но слаба вајда, када те информације до Звиздића и "звидзића" још стигле нису.

Јер да јесу, не би поново, и не трепнувши најављивао – како нам се о јесени смијеши кандидатски статус.