latinica  ћирилица
06/07/2019 |  20:28 ⇒ 20:31 | Аутор: АТВ

Видовић: Буџет Српске ликвидан

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је вечерас да је буџет Српске ликвидан и да Влада измирује обавезе у прописаним роковима.
Зора Видовић - Фото: РТРС
Зора ВидовићФото: РТРС

- Постоје одређени приоритети које поштујемо. Немамо проблема са измиривањем обавеза и очекујем да тако буде до краја ове године - рекла је Видовићева за Алтернативну телевизију.

Она је истакла да су порески приходи три одсто виши у односу на претходну годину и да зато нема потребе за ребалансом буџета.

- Неформирање новог сазива Савјета министара утиче на буџет Српске, јер имамо проблема са средствима од индиректних пореза које Република Српска није добила. Федерација БиХ није заинтерсована да прихвати коефицијенте за расподјелу средстава, тако да се сада нама дугује више од 25 милиона КМ - додала је Видовићева.

Она је поновила да свака три мјесеца Управа за индиректно опорезивање БиХ израчунава нове коефицијенте за расподјелу прихода, али до сада нису прихваћени.

- Република Српска је зато већ покренула тужбу, а ако и даље не буде договора мораћемо предузимати одређене мјере. Не можемо дозволити да останемо без нашег новца. Све ово може имати посљедице и на порески систем БиХ - категорична је Видовићева.

Према њеним ријечима, Српска нема проблема зато што је изостао аранжман са Међународним монетарним фондом /ММФ/.

Она је подсјетила да је 30 милиона КМ одобрено за додатно запошљавање.

- Овај износ смо планирали у буџету Републике Српске, с тим да смо дио средстава добили од Србије. У односу на прошлу годину износ је доста виши, тако да очекујемо и боље ефекте - каже Видовићева.

Она је напоменула да Република Српска има неколико закона који се односе на растерећење привреде.

- Њихове ефекте видјећемо на крају ове године и сигурно је да ћемо ићи на додатно растерећење привреде. Вјерујем да ћемо у наредној години ово радити, јер је циљ да се дође до нето плате од 1.000 КМ и нивоа оптерећења привреде прије свјетске економске кризе - рекла је Видовићева.

Говорећи о намјери Централне банке БиХ да преузме платни промет, Видовићева је поновила да је ова област у надлежности ентитета.

- Ни по Уставу, нити Закону о Централној банци платни промет не може бити у надлежности Централне банке БиХ - подсјетила је Видовићева.