latinica  ћирилица
07/07/2019 |  08:17 ⇒ 14:30 | Аутор: СРНА

Тачи љут због Додиковог "понижавајућег позива", не иде у Сарајево

Предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи неће присуствовати Самиту о процесу сарадње у југоисточној Европи у БиХ, јер је, како је навео, позив предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика понижавајући зато што Косово није третирано као друге државе-учеснице.
Хашим Тачи (Фото: srbijadanas.com) -
Хашим Тачи (Фото: srbijadanas.com)

- Упркос вољи и спремности да учествујем на СЕЕЦП, понижавајући позив садашњег предсједавајућег Предсједништва БиХ спријечио ме да представљам Косово на овом састанку - написао је Тачи на Фејсбуку.

Према његовим речима, Приштина је увијек била спремна за добросусједске односе са БиХ и за узајамно признавање, преноси Танјуг.

- Али, нажалост, наша воља се непрестано злоупотребљава, као што је то сада случај са организацијом СЕЕЦП из БиХ. Минимум који Косово захтијева за учешће на таквим форумима јесте једнак третман са другим земљама учесницама - каже Тачи.

У кабинету предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика раније је Срни речено да Предсједништво БиХ није на СЕЕЦП позвало никакву "Републику Косово", коју БиХ не признаје као државу, него недефинисани субјект Косово са фус нотом.

Учешће Косова на СЕЕЦП ријешено је 2014. године уз сагласност свих оних учесница које не признају Косово: Србије, Грчке, Румуније, Молдавије и БиХ.

Према том рјешењу, Косово се одриче свог субјективитета као независне државе и прихвата да у СЕЕЦП уђе као недефинисани субјект Косово, уз фус ноту.

То исто прихватају и све друге учеснице СЕЕЦП, и оне које иначе признају Косово и оне које га не признају.