X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
07/07/2019 |  13:52 ⇒ 20:08 | Извор: АТВ

Додик: Нико неће заплакати јер се Тачију нешто не свиђа

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је за АТВ да је Косово позвано на Самит Процеса сарадње у југоисточној Европи, који ће у наредна два дана бити одржан у БиХ, у формату који је предвиђен за такве састанке, те да га не занимају "осјећаји" предсједника самопроглашеног Косова Хашима Тачија.

- Његова увријеђеност и његов осјећај о томе мене уопште не занима. У формату како је то предвиђено за претходне састанке тог типа, Косово је било предвиђено са неком врстом фусноте. То што се њему не свиђа, нико неће заплакати, а нећемо осјећати неки губитак што се он неће појавити. Био је позван у формату какав је предвиђен за те скупове, ја се слажем са његовим ставом да не дође - рекао Додик.

Подсјећамо, Тачи је рекао да неће присуствовати Самиту о процесу сарадње у југоисточној Европи у БиХ, јер је, како је навео, позив предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика понижавајући зато што Косово није третирано као друге државе-учеснице.

Учешће Косова на СЕЕЦП ријешено је 2014. године уз сагласност свих оних учесница које не признају Косово: Србије, Грчке, Румуније, Молдавије и БиХ.

Према том рјешењу, Косово се одриче свог субјективитета као независне државе и прихвата да у СЕЕЦП уђе као недефинисани субјект Косово, уз фус ноту.

То исто прихватају и све друге учеснице СЕЕЦП, и оне које иначе признају Косово и оне које га не признају.