latinica  ћирилица
07/07/2019 |  19:26 ⇒ 19:45 | Аутор: РТРС

Обиљежене 144 године од почетка устанака у Херцеговини

У мјесту Крекови код Невесиња обиљежене су 144 године од почетка устанака у Херцеговини - Невесињске пушке. Са тог мјеста поручено је да ти догађаји свједоче да је Невесиње херојски град.

Обиљежавање годишњице Херцеговачког устанка, познатог као Невесињска пушка, организовали су Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске, општина Невесиње и овдашња Борачка организација.

Након литургије у цркви Христовог Васкрсења у Невесињу код споменика невесињским устаницима служен је парастос.

Републичке и општинске делегације положиле су цвијеће, а међу присутнима и ове године била је Наташа Глигорић, праунука чувеног харамбаше Пера Тунгуза. Поносна је, каже, на свог прадједа и остале невесињске јунаке који су својом храброшћу у српској историји оставили неизбрисив печат. Подсјетила је да је њен прадјед са 30 хајдука на Ћетној пољани у мјесту Бишина код Невесиња испалио прву Невесињску пушку 5. јула 1875. године и напао турски караван.

- На овом мјесту сваке године одајемо почаст витезовима Невесињске пушке, а харамбаша Перо Тунгуз неће мријети док народ траје, јер се народ овог краја понос својом историјом и традицијом - каже Глигорићева.

Овај догађај један је од најзначајнијих у историји српског народа који је промијенио геополитички карту Европе, поручено је из Крекова код Невесиња.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је да је Невесиње кроз историју увијек било град херој.

- Невесиње је током своје дуге историје показало да су Невесињци један слободољубив народ који је бранио од далеко јачег непријатеља своја огњишта, своје најмилије, своју слободу и част - истакао је Милуновић.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић истакао је огроман историјски значај овог догађаја, те нагласио да се српски народ сјећа прошлости због своје будућности.

- Доказујемо да слободу цијенимо више од свега. И данас поручујемо да смо слободу спремни бранити по сваку цијену, али се, прије свега, залажемо за мир на овим просторима - рекао је Савчић.

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић рекао је да је Невесиње поносно на своје претке и да је Невесињска пушка један од најзначајнијих догађаја српског народа.

- Невесињска пушка и историјски догађаји с краја 19. вијека били су инспирација и људима који су од 1992. до 1995. године бранили слободу и стварали Републику Српску - рекао је Авдаловић.

Подсјетимо, прва Невесињска пушка био је устанак подигнут у мјесту Крекови у општини Невесиње 9. јула 1875. године против отоманске власти и убрзо се проширио на цијелу БиХ, уз подршку Србије и Црне Горе.

Друга Невесињска пушка, познатија као Улошки устанак, избила је у јануару 1882. године нападом устаника на аустроугарску жандармеријску станицу у Улогу због доношења такозваног Војног закона о обавезном служењу војске младића из БиХ.

Невесињска антифашистичка пушка представља оружани отпор усташама 3. јуна 1941. године у селу Дрежањ, након масакра 27 људи у селу Удрежњу код Невесиња.