latinica  ћирилица
07/07/2019 |  20:26 | Аутор: РТРС

Дружење пензионера у Хајдучким Водама код Теслића

Јулска пензија за пензионере у Српској већа је за два одсто. Ово ванредно повећање друго је у овој години, и произилази из раста буџетских прилива. Удружење пензионера Српске у овој години очекује да укупан раст пензија буде око седам одсто. Дружење пензионера у Хајдучким Водама код Теслића била је прилика за сумирање до сада учињених мјера, али и планирање будућих.

Међу око 1.200 пензионера на дружењу у организацији републичког Удружења био је и Војислав Главаш. Већ седам година живи трећу животну доб. Иако је, у поређењу са другима, својом пензијом задовољан, каже, она није адекватна уложеном раду.

- Пензија је релативно добра. Имам негдје око 730 КМ и када подмирим обавезе и лијечење, иако је пензија солидна, мало ми шта остане - каже Главаш.

Главаш ипак признаје напоре Владе. Да ће за више од 264.000 чланова ове категорије бити све боље, увјерава први пензионер у Српској.

- Врло брзо ћемо израдити правилник, Влада ће врло брзо спровести једну мјеру и издвојити одређена средства. Повећање није само два одсто, то ће бити на крају године можда и седам одсто - каже Раде Ракуљ, предсједник Удружења пензионера Републике Српске.

Повећање од укупно седам одсто до краја године обећава и Влада. Ипак, та очекивања нису за све охрабрујућа. Пензионер Зоран Цветковић каже да раст пензија не прати раст животног стандарда.

- Како да се ми снађемо у том сегменту и ко да нас пензионере коначно издржава? Како да платимо љекарске прегледе, љекарске услуге, лијекове? Да се издржавамо од два одсто? Када платим све даџбине, остане ми нула - каже Цветковић.

Из Владе ипак охрабрују. Кажу, у посљедњих шест година захваљујући континуираним повећањима пензије су расле укупно нешто мање од 25 одсто. Уз то, исплата из буџета је за ову категорију кажу, додатна сигурност. Ипак, признају, тек нешто мање од 10 одсто пензионера са навршеним пуним радним стажом у просјеку прима 550 КМ. Рачунајући све пензионере, садашњи просјек је тек 375 КМ.

- Намјера Владе Републике Српске је чак и да до краја године дођемо до 1.000 КМ просјечне плате и тиме и до 400 КМ просјечне пензије. Влада Републике Српске већ планира бесплатно бањско лијечење за пензионере који имају најнижа примања - истиче Синиша Каран, генерални секретар Владе Републике Српске.

Младен Милић, директор Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске, каже да ће до краја године бити издвојено 350.000 до 400.000 КМ за бањско лијечење пензионера.

Већ идуће године издвајања за бањско лијечење могла би да буду и већа, поручују надлежни. Планирају увођење и пензијских картица, које ће бити издаване аутоматски при издавању рјешења. Идеја је да оне служе као идентификациони документ, умјесто чека или извода из банке. Са Унијом удружења послодаваца и ресорним министарством преговарају да по основу те картице пензионери добију и попусте на одређене производе и услуге.