latinica  ћирилица
08/07/2019 |  09:22 ⇒ 13:22 | Аутор: РТС

Борисов: Нисам дозволио да Захаријева оштро реагује на Дачићеву изјаву

Бугарски премијер Бојко Борисов изјавио је да није дозволио министарки спољних послова Екатерини Захаријевој да оштро реагује на изјаве српског шефа дипломатије Ивице Дачића, јер, како је истакао, он "зна колико је питање Косова болно за Србе".

Бојко Борисов је у недјељу на конгресу владајуће Герб странке у Софији, оцијенио да уколико се Београд и Приштина не споразумију, неће бити даље перспективе за регион.

Каже да ће Бугарска "помоћи својој браћи Србима" и, како је навео, на примјер, сљедеће године биће завршена изградња ауто-пута за Београд, пренијела је БТА.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је у суботу да је по његовом налогу отправник послова Бугарске позван на разговор у Министарство спољних послова, поводом изјаве бугарског премијера Бојка Борисова да нови високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ не може да се руководи ставом Шпаније о Косову, него да мора да поштује став цијеле ЕУ о независности Косова.

Дачић је тада рекао и да Борисов не треба да држи лекције будућем шефу дипломатије ЕУ.

Према писању БТА, бугарска министарка Екатерина Захаријева би требало да позове амбасадора Србије на разговор због Дачићевог коментара.