latinica  ћирилица
08/07/2019 |  10:18 ⇒ 10:34 | Аутор: Вечерњи лист

Пељешки мост "изронио" из мора, на градилишту 385 радника (ФОТО)

На градилишту Пељешког моста испод морске површине постављено је 148 сталних и два тестна пилона још у мају, а тренутно се изводе радови на дијеловима који ће бити видљиви на површини мора, пише Вечерњи лист.
Пељешки мост (фото: XЦ/Вечерњилист) -
Пељешки мост (фото: XЦ/Вечерњилист)

Мост који ће спојити дијелове Хрватске према Дубровнику провирио је из мора за мање од годину откако је кинеска компанија China Road and Bridge Corporation почела изградњу. На градилишту је ангажовано 385 радника, од који су 44 из Хрватске, а остали из Кине. У току је постављање тзв. наглавне плоче.

Пељешки мост (фото:ХЦ/Вечерњи лист)

На изградњи моста учествује 21 средство механизације- пловне дизалице, барже за превоз конструкције, трајекти, реморкери и остала. Највећа дизалица на свијету за постављање пилота Xонг ченг 1 напустила је Малостонски залев прије мјесец и по.

Као заштита од удара брода, групе пилона сваког ступа повезују се на врху великом наглавном плочом од армираног бетона и дио те плоче налази се над морем, а дио одмах испод површине мора.

Пељешки мост (фото:ХЦ/Вечерњи лист)

Бетонске плоче повезују пилоне тако да они заједно носе масу склопа и омогућавају да се оптерећење с дна ступа једнако распореди на све пилоне. С обзиром на то да је у нивоу мора, наглавна плоча уједно служи и као заштита од удара брода.

Димензије наглавних плоча су 29 метара попречно на мост и 23 уздуж моста, а дебљина се мијења од четири метра на рубу до пет метара уз ступ. Како је ријеч о великим димензијама, оплата се монтира на врхове пилота који извирују из мора у дијеловима.