latinica  ћирилица
08/07/2019 |  11:27 | Аутор: СРНА

Почео састанак на нивоу министара иностраних послова

У Сарајеву је данас почео састанак министара иностраних послова земаља чланица Процеса за сарадњу у југоисточној Европи на којем ће бити ријечи о регионалном повезивању као предуслову за одрживи развој, те регионалним и европским интеграционим процесима.
Сарајево: Састанак министара иностраних послова - Фото: СРНА
Сарајево: Састанак министара иностраних пословаФото: СРНА

Састанак, чији је домаћин министар иностраних послова БиХ у Савјету министара у техничком мандату Игор Црнадак, одржава се у хотелу "Холидеј", а по завршетку овог скупа биће објављено саопштење за јавност.

Састанку, између осталих, присуствују министри спољних послова - Србије Ивица Дачић, Бугарске Екатерина Захариева, Румуније Марија Магдалена Григоре и Турске Мевлут Чавушоглу, државни секретари у министарствима иностраних послова - Црне Горе Зоран Јанковић, Словеније Добран Божић и Хрватске Здравка Бушић, као и генерални секретар РЦЦ-а Мајлинда Брегу и директор за Западну Европу, западни Балкан и Турску у Европској служби за спољне послове Ангелина Ајхорст.

На састанку не учествују представници Албаније и самопроглашеног Косова.

Овај министарски састанак претходи Самиту СЕЕЦП-а, који ће бити одржан сутра на Јахорини, и којим ће бити окончано предсједавање БиХ овом регионалном иницијативом под мотом "Боља повезаност за бољи живот".

Сутрашња пленарна сесија шефова делегација учесница Самита СЕЕЦП-а биће одржана у хотелу "Термаг", а уводна обраћања имаће предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и чланови Предсједништва Жељко Комшић и Шефик Џаферовић.

На овом скупу очекује се усвајање Агенде Самита СЕЕЦП-а, обраћање шефова делегација земаља учесница самита, као и усвајање заједничке декларације.

БиХ је своје друго предсједање СЕЕЦП-ом преузела у априлу 2018. године од Словеније.

Регионална иницијатива СЕЕЦП покренута је 1996. године у Софији с циљем јачања регионалне сарадње, безбједности и стабилности.