latinica  ћирилица
08/07/2019 |  12:01 ⇒ 12:53 | Аутор: РТРС

Егзит завршен у сунчаном финалу и на историјском врхунцу фестивала! (ФОТО)

Јутрос је у Новом Саду завршено 19. по реду издање Егзит фестивала. Уочи идуће године када фестивал слави 20. родендан, највећи у региону и један од водећих свјетских фестивала достигао је свој историјски максимум по бројним параметрима.

Рекорд посјете био је оборен већ прве ноћи када је кроз капије на Петроварадинској тврђави прошло 56.000, од укупно око 200.000 посјетилаца који су се распоредили на 40 бина и зона од 4. јула увече до 8. јула ујутро.

Никад дужа листа хедлајнера учинила је да ове године публика ужива на свим бинама, а програм на главној бини је свакако највише обиљежио историјски концерт једног од највећих свјетских бендова  Тhе Cure, који је домаћа публика чекала чак четири деценије!

Рокенрол се вратио на велика врата уз америчку сензацију Greta Van Fleet чији високоенергетски наступ је оправдао статус групе о којој се највише говори у посљедњих пар година.

Завршен Егзит (Фото: Весна Керкез)

Амерички састав The Chainsmokers су показали зашто важе за једне од најпопуларнијих музичких звијезда данашњице, чији хитови, хорски пјевани на главној бини, заједно премашују и десет милијарди You tube прегледа!

На досад најспектакуларнијем издању мтс Dance Arene чија колосална продукција је садржала и старо винчанско писмо, наступале су водеће звијезде свјетске електронске сцене. Већ прве ноћи је љествица постављена на енергетски максимум у заједничком наступу Carla Coxa и Macea Plexa, као и тандемској рапсодији Solomuna и Tale of Us од преко шест сати!

Част да затвори цијели Егзит и мтс Dance Arenu имала је најтраженија техно звијезда данашњице Amelie Lens!

Инспирисана историјом групе The Prodigy и Егзит фестивала, на самом крају беспријекорног сета Lens је пустила пјесму "Firestarter" у част преминулог пјевача групе Keitha Flinta.

А да Eгзит није само музички фестивал, потврдили су Јоко Оно и Новак Ђоковић, својим видео порукама упућеним публици, а уживо на отварању фестивала и стари пријатељи Егзита, друштвени активисти из сјеверноамеричког племена Standing Rock, огранка Сијукса чији су чланови данас на првој линији борбе за очување живота на Земљи.

Завршне вечери, прије спектакуларног наступа најбоље рангираног свјетској DJ двојца Dimitri Vegas Вегас & Like Mike, популарни амерички мотивациони говорник Henri Amar указао је на важност одржавања менталног здравља и поручио публици да све што траже већ имају у себи и да им није потребно да користе наркотике.

Управо "Останимо чисти", велика национална кампања, која је подигла Србију на ноге непосредно пред фестивал, била је интезивно промовисана на Егзит фестивалу апелујући на посјетиоце да изаберу чист живот без наркотика.