latinica  ћирилица
08/07/2019 |  12:34 ⇒ 13:48 | Аутор: СРНА

Пашалић: Влада ће се опредијелити у вези са пружањем помоћи пољопривредницима

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да локалне заједнице формирају комисије за процјену штете у вези са недавним временским непогодама, те да ће се Влада, на основу њихових извјештаја, опредијелити да ли ће и на који начин помоћи оштећеним пољопривредницима.
Борис Пашалић - Фото: СРНА
Борис ПашалићФото: СРНА

Пашалић је рекао да ће коначне податке и износе у вези с тим имати тек у октобру, с обзиром да ће у међувремену, највјероватније, на усјевима и објектима бити још штете од града и других непогода. 

- Ти подаци се увијек збрајају на крају године, а Влада је и до сада помагала када је било штете од града, посебно на објектима - навео је Пашалић, подсјећајући да су прве штете од града, па и поплава, ове године забиљежене у априлу.

Он је објаснио да надокнаду штете првенствено врше осигуравајуће куће, те да је немогуће обезбиједити новац за све непогоде и штету у локалним заједницима. 

- Ми пољопривредницима помажемо управо улагањем у системе за спречавање штете, попут давања субвенција за подизање противградних мрежа, али и премија за осигурање усјева. Осигуравање производње је најбољи начин превенције штете - поручио је Пашалић.

Он је нагласио да Српска због климатских промјена у посљедње вријеме има бројне проблеме са сушама, градом, олујама, мразом...

Директор предузећа "Противградна превентива Српске" Тихомир Дејановић рекао је данас да су радници те фирме у појачаном дежурству и да ће дејствовати уколико то буде потребно.

Он је навео да је на подручјима Републике Српске захваћеним олујним невременом током јучерашњег дана испаљено укупно 106 протиградних ракета.