latinica  ћирилица
08/07/2019 |  12:34 ⇒ 12:46 | Аутор: РТРС

Додик: Тачи само жели да скрене пажњу на себе

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је за РТРС да је Косово позвано на Самит Процеса сарадње у југоисточној Европи, који ће у наредна два дана бити одржан у БиХ, у формату који је предвиђен за такве састанке, те да га не занимају "осјећаји" предсједника самопроглашеног Косова Хашима Тачија.

- Косово није признато као земља од стране БиХ, као и још неколико земаља које функционишу у оквиру споразума о југоисточној Европи, као што су Румунија и Грчка. У том погледу БиХ, Србија, али и Косово су пристали, те је раније договорено да се третира и позива на "лично" и да у фус ноти пише да је то Приштина и да нема никаквих назнака да је то нека самостална држава - истакао је Додик.

Предсједавајући Предсједништва БиХ је додао, да је Тачи у оквиру једног таквог формата био и позван.

- То што њега вријеђа, шта ја да радим? Ја нисам овдје задужен за социјална питања на међународном плану. Његова озлојеђеност често иде дотле да негативно помиње Републику Српску и, наравно, да не може очекивати да ми имамо позитиван однос према свему томе - навео је Додик.

Истакао је да, док год Приштина и Београд не ријеше проблеме, то за нас остаје питање за које БиХ неће дати сагласност за било какво кретање Косова ка неким међународним институцијама.

- То је свима јасно - поручио је Додик.

- Он је нашао начин да се на овај начин обрачунава. Он је на овај начин желио да скрене пажњу и, ево, скренуо је. Немам никакав осјећај поводом тога, да ли долази или не. Можда ће ми бити лакше кад није ту - закључио је предсједавајући Предсједништва БиХ.