latinica  ћирилица
08/07/2019 |  12:44 ⇒ 14:19 | Аутор: РТРС

Додик: У фокусу потреба да се разговара о стабилизацији и учвршћивању мира

Предсједништво БиХ, данас и сутра, домаћин је Самита Процеса за сарадњу у југоисточној Европи.

 Ургентне тачке су питање разговора на релацији Београд - Приштина, као и чињеница да у БиХ још увијек није успостављена структура СМ...

Чланови Предсједништва БиХ састаће се са данас са предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.

- Централни догађаје ће бити на Јахорини гдје ће се разговарати о формату предсједника држава чланица Савјета за сарадњу у југоисточној Европи или шефова делегација влада о томе шта смо урадили у прошлој години и шта би могли бити циљеви у наредном периоду - рекао је предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Он је нагласио да је процес сарадње већ раније успостављен и да је БиХ ове године била предсједавајућа, као и да је ово завршни састанак предсједавања.

- Желимо да сагледамо шта је све до сада урађено, а тога је било веома мало. Многе земље чланице су пролазиле кроз изборе, тако да није било могуће радити на конкретних стварима. Али, покренуто је неколико важних иницијатива везаних за сарадњу у погледу очувања мира и сарадњу на економском плану - нагласио је Додик. 

Предсједавајући Предсједништва подсјетио је за РТРС, да ће у фокусу остати потреба да се разговара о стабилизацији и учвршћивању мира у региону.

- Ургентне тачке су питање разговора на релацији Београд - Приштина, као и чињеница да у Босни и Херцеговини још увијек није успостављена структура Савјета министара онако како то траже изборни резултати - рекао је Додик.

 

Додик сматра да је неизбором Савјета министара, због опструкција, БиХ доведена у ситуацију да готово сви регионални, па и европски процеси стоје.

- Мораћемо да објашњавамо зашто је то баш тако. Када су чланови Предсједништва боравили у Турској и позвали предсједника /Реџепа Тајипа/ Ердогана да дође, он је рекао да би било добро да се у БиХ формира власт. Сада ћемо му рећи да то још нисмо успјели - рекао је он.

Оцијенивши важним долазак Ердогана у БиХ, Додик је нагласио да ће се на билатералној основи са њим разговарати о питањима која су покренута у Анкари и споразуму о слободној трговини који још није ратификован од парламента БиХ који и не ради.