latinica  ћирилица
08/07/2019 |  13:47 ⇒ 15:30 | Аутор: СРНА

Лукач: Безбједносна ситуација задовољавајућа, фокус на мигрантима

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је данас да је у првих шест мјесеци ове године безбједносна ситуација у Српској задовољавајућа, али да ће посебна пажња бити посвећена питању миграната јер је њихов прилив у БиХ већи за 200 одсто него лани.
Лукач и Ћулум - Фото: РТРС
Лукач и ЋулумФото: РТРС

- Већи је прилив миграната у првих шест мјесеци ове године у односу на прошлу годину, али смо успјели да грађане Републике Српске заштитимо од кривичних дјела која би могли да почине мигранти - рекао је Лукач новинарима у Бањалуци након Колегијума министра унутрашњих послова.

Он је поновио да не постоји могућност да Република Српска прима мигранте и да се очекује у наредном периоду појачани мигрантски талас.

- Оно што можемо јесте да помогнемо људима који се појаве, да их заштитимо и омогућимо прву и хуманитарну помоћ, ако је потребно. Свим мигрантима није циљ Српска, није ни БиХ, њихов циљ је ЕУ. Већина миграната нису људи који бјеже из ратом захваћеног простора, већ су то економски мигранти. Немамо било какву помоћ од ЕУ да бисмо овдје на неки ефикаснији начин могли да контролишемо проток тих људи и њихово кретање - додао је Лукач.

Према његовим ријечима, на граници је 85 полицајаца из Републике Српске и ако буде потребно биће послато и више стотина људи да би мигрантска криза била под контролом.

Лукач је оцијенио да постоји проблем у области безбједности саобраћаја у Српској јер је велики број погинулих лица.

Он је навео да је, углавном, ријеч о неприлагођеној брзини и вожњи под дејством алкохола.

- Морамо у овом сегменту да урадимо много више да би грађани почели да поштују законе. Имамо и одређене позитивне примјере, а један од њих је и могућност одузимања возила. До сада су у Основном суду у Прњавору неколико пута одузета возила и када би сви судови почели ово примјењивати допринијели би већој безбједности у саобраћају - сматра Лукач, који је навео да је план МУП-а да у Српској буде инсталисан већи број камера.

Говорећи о нападу на припадника Оружаних снага БиХ Дајану Дангубић, Лукач је рекао да она није тражила кривично гоњење починиоца напада.

- Полиција је узела изјаву, а оштећена има право на мишљење. Међутим, оштећене стране никад нису задовољне. Оно што је специфично јесте да оштећена није тражила кривично гоњење лица које је наводно извршило напад, што је за мене необично и зашто сада има критике на рачун полиције, а не тражи гоњење - нагласио је Лукач.

Говорећи о нападу на новинара Владимира Ковачевића, он је рекао да је МУП у тренутку сазнања о нападу ангажовао све ресурсе да би случај био расвијетљен.

- Мислим да смо у многоме и случај расвијетлили јер имамо лица за која смо доказали да су учествовала у нападу. Једном се суди, а други је у бјекству и вјерујем да ће једног дана одговарати. Да није крив вјероватно не би бјежао, а од лица којем се суди нисмо сазнали да ли га је неко мотивисао да то уради. Мислим да ће суд имати довољно аргумената за осуђујућу пресуду - додао је Лукач.

Он је напоменуо да полиција више не легитимише групе људи који се окупљају у центру Бањалуке, зато што су прикупљени потребни подаци.