latinica  ћирилица
08/07/2019 |  15:25 ⇒ 15:25 | Аутор: СРНА

Књижевној задрузи СНВ из Подгорице награда сајма књига у Андрићграду

Специјална награда Сајма књига у Андрићграду припала је ове године Књижевној задрузи Српског народног вијећа из Подгорице и Фондацији "Група север" за књигу "Истрага предака" Ивана Негришорца.
Андрићград - Фото: РТРС
АндрићградФото: РТРС

Ријеч је о књизи есеја и пјесама које је аутор сабрао, а која умногоме појашњава српско питање у Црној Гори и на њега даје прегршт одговора, саопштно је из Српског народног вијећа из Подгорице.

У уводној ријечи писац Милан Ружић рекао је да се кроз ову књигу види да су Срби у Црној Гори много тога дали интегралној српској култури.

- Сви до једног имају ријечи чијим изговарањем купују торбе у којима носе своје главе којима ће платити кусур тих ријечи. Књига Ивана Негришорца је укоричена Црна Гора у свој својој културно-умјетничкој, политичкој и историјској величини, и њена сузописана и оплакана судбина - рекао је Ружић.

Књижевник и књижевни критичар Селимир Радуловић наглашава да књига предочава жалосну црногорску и српску причу која се развија сагласно моделу тоталног обрта, катастрофе.

- Од истраге потурица и борбе за очување властитог идентитета, народа и државе, дошло се до радикализованог облика духа самопорицања, до истраге предака, до обрачуна са њима и преиначења њиховог завјета - рекао је Радуловић.

Књижевник Будимир Дубак истакао је да је укупно дјело Негришорца јединствено у српској књижевности, у скоро свим жанровима.

- Негришорац каже да је трећи свјетски рат већ почео, али о њему још немамо јасну представу. Прије свега, зато што је то прикривени рат у коме противници исцрпљују трећег - истакао је Дубак.

Аутор есеја и пјесама биљежених дуже од три деценије Иван Негришорац каже да је књига настала у тешкој муци коју сви проживљавају, а нарочито прави Црногорци.

- Ко нас тјера да српско заједништво растурамо и зашто на то пристајемо? Потребно је да мирно, елиминишући аутодеструктивне приче, разумијемо историјске процесе и промјене у свијести људи. Његош није имао дилеме ко је - рекао је Негришорац.

Он је истакао да је потребно вратити се његовој позицији, организовати се у његошевском покрету отпора, јер је то спасоносно.

Након промоције ове књиге, публика је на Теслином тргу у Андрићграду имала прилику да присуствује догађају "Српско вече", у оквиру кога је Српско пјевачко друштво "Светосавник" из Подгорице, уз бесједе неколико истакнутих књижевника Ивана Негришорца, Селимира Радуловића, Милице Бакрач и Будимира Дубака, обрадовало окупљене старим српским пјесмама које су биле природан наставак промоције књиге "Истрага предака".

На Сајму књига у Андрићграду за издавачки подухват године у Републици Српској, признање је припало Заводу за издавање уџбеника и наставних средстава из Источног Сарајева за дјело "Књига Петра Кочића" приређивача Душка Певуље.

Иста награда за Србију припала је Институту за српску културу Приштина-Лепосавић за књигу "Косово и Метохија у политици великих сила 1896-1908" Весне Зарковић.