latinica  ћирилица
08/07/2019 |  15:46 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Синдикати ЖРС најавили кривичне пријаве против одговорних за вишемилионске штете

Представници шест од осам синдикалних организација у Жељезницама Републике Српске, најавили су да ће идуће седмице поднијети пријаве против одговорних лица за несавјесно пословање и нанесену вишемилионску штету када је ријеч о исплати топлог оброка и регреса радницима. Ово је један је од закључака са данашњег тематског састанка синдиката. У Управи предузећа кажу да ће синдикалним организацијама одговорити након пријема њихових захтјева, односно када буду упознати о садржају.

На списку синдиката ЖРС је већи број лица одговорних за насталу штету у Жељезницама. Одбили су, кажу, да им топли оброк и регрес исплаћују аконтативно и књиже као обавезу, али су то ипак урадили након судских пресуда. Све се могло избјећи и због тога, одлучни су синдикалци, неко мора одговарати.

- Потрошено је неколико милиона марака беспотребно кроз судске и адвокатске трошкове и таксе, а ми сад подносимо кривичну пријаву за разна кривична дјела, злоупотребу службеног положаја, несавјесно пословање. Идуће седмице ћемо предати ту кривичну пријаву - рекао је предсједник Самосталног синдиката машиновођа Симо Цвјетковић.

Синдикати траже и додатних пет дана за изјашњавање о Правилнику о организацији и систематизацији радних мјеста и пролонгирање до даљњег Правилника о награђивању радника, док се не заврши систематизација и колективни уговор. Не одустају ни од повећања плата и кажу да не искључују ни протесте, али и подршку других синдиката.

- Истрајаћемо на повећању плате, а не да добијамо неку врсту стимулације, једнократне помоћи. Тражимо да повећање плате буде адекватно свим запосленим, да се примијени кроз правилник о раду, а у будућности кроз колективни уговор - истакао је Горан Чамџић из Синдиката ОШВ.

Док чекају одговор из Управе, синдикалци упозоравају на масовно напуштање, односно масован одлазак, радника. Кажу да одлазе машиновође, отправници, електричари, бравари и од управе траже да објелодани те податке.

На закључке и намјере синдиката, из управе предузећа нема коментара. Поручили су да ће њихову оправданост разматрати када их добију и званично. Синдикати кажу да је времена за преговоре све мање, јер већ у петак најављују састанак са представницима Конфедерације синдиката о даљим корацима.