latinica  ћирилица
08/07/2019 |  16:38 ⇒ 16:41 | Аутор: РТС

Рестаурација Рембрантове "Ноћне страже" може се пратити у директном преносу

Амстердамски музеј, како је и најављено, започео је највећу рестаурацију Рембрантове чувене слике "Ноћна стража" и позива заинтересоване да прате директан пренос ове операције.
Рестаурација Рембрантове „Ноћне страже“ (Фото:Rijksmuseum) - Фото: Тwitter
Рестаурација Рембрантове „Ноћне страже“ (Фото:Rijksmuseum)Фото: Тwitter

Ремек-дјело, настало 1642. године, постављено је у посебно дизајнирану стаклену комору тако да се и даље може видјети, али и пратити рад конзерватора и рестауратора.

Радови на рестаурацији биће директно емитовани и онлајн.

Слика "Ноћна стража" сматра се најамбициознијим Рембрантовим радом и под овим именом је позната од 18. вијека мада је њен прави назив "Компанија капетана Франса Банинка Кока и поручника Вилем ван Рујтенбурха се спрема за излазак".

Њу је наручио градоначелник и вођа грађанске страже у Амстердаму, Франс Банинк Кок, који је желио групни портрет своје милиције.

Слика је висока скоро четири метра и широка четири и по, а тешка 337 килограма. Поред тога што је позната по својој величини, мада је оригинална била још већа, слика је позната и по веома драматичном освјетљењу и покрету.

Стручњаци у амстердамском Рејксмузеуму су забринути да ће управо у погледу освјетљења доћи до драматичних промјена код овог ремек-дјела, указујући на пример посвјетљавања фигуре малог пса која се види на слици.

Управа Музеја наглашава да је уложено више милиона евра у истраживање и пројекат рестаурације како би се што боље утврдило стање слике.

- Била је неопхода детаљна студија која је обухватала истраживање сликарских техника, фотографије високе резолуције и напредну компјутерску анализу како би се направио што прецизнији план рада. Захваљујући овим методама, успјели смо да направимо веома детаљну анализу слике, не само осликане површине, већ сваког појединачног слоја, од лака до платна - нагласили су у Музеју.

Посљедњи пут, слика је обнављана 1975. године када ју је исјекао један посјетилац ножем за хљеб. Слика је исјечена ножем и 1911. године и испрскана хемикалијама 1990, али је у оба случаја дошло само до мањих оштећења која је било релативно лако поправити.

Генерални директор Рејксмузеума, Тако Дибитс, каже да су одлучили да јавност прати пројекат под називом "Операција Ноћна стража" јер слика припада свима нама.

- Више од два и по милиона људи долази сваке године да види ову слику. Она припада свима који живе у Холандији, али и у цијелом свијету. Сматрали смо да јавност има право да види шта се са њом дешава - нагласио је Дибитс на конференцији за медије, најављујући почетак рестаурације.