latinica  ћирилица
08/07/2019 |  18:39 | Аутор: СРНА

САНУ: Приштина манипулише и прећуткује богату српску прошлост

Став Приштине да су остаци најзначајнијег саборног православног храма Светог Николе у ствари остаци римокатоличке цркве представња манипулацију идентитетом материјалног насљеђа општине Ново Брдо, саопштено је данас из Одјељења историјских наука Српске академије наука и уметности.
САНУ (Фото: Википедија/Срђан Весић) -
САНУ (Фото: Википедија/Срђан Весић)

Из САНУ упозоравају да власти у Приштини прећуткују богату српску прошлост Новог Брда, а са друге стране нуде низ неодрживих тврдњи о новобрдској цркви Светог Николе.

- Образлажући политички мотивисану одлуку да се зауставе археолошка истраживања Новог Брда, етнички Албанац, својевремено највиши политички руководилац на Косову и Метохији Фадиљ Хоџа изјавио је 1967. године: "Нас то уопште не интересује, то је српски споменик" - подсјећају из САНУ.

Из САНУ наводе да су ранија истраживања потврдила тачност података из писаних извора о Новом Брду које су основали и касније свесрдно подржавали као једно од најзначајнијих привредних и урбаних средишта средњовјековне Србије владари из династија Немањића, Мрњавчевића, Лазаревића и Бранковића.

- На простору новобрдског Доњег трга пронађени су темељи великог римокатоличког храма Санта Марија де Нуовомонте, такозване Сашке цркве. Откопани су 1956. године и испитани остаци монументалног храма у средишту некадашњег подграђа - додаје се у саопштењу.

Из САНУ указују да се на основу свједочанстава нешто млађих наративних извора, али и мноштва пронађених остатака моравске камене пластике са српским натписима, као и фрагмената фресака такође са ћириличним словима, могло поуздано закључити да је ријеч о православној цркви Светог Николе, накнадно проширеној.

Према резултатима истраживања, Црква Светог Николе је после пада града под власт Османлија претворена у џамију, наводе из САНУ.

У САНУ истичу да се, захваљујући истраживању различитих извора, зна и за неколико других новобрдских православних храмова, као и за мању римокатоличку цркву Светог Николе која је била у служби још 1642. године када је српска саборна црква, посвећена истом свецу, већ увелико била претворена у џамију.

У САНУ сматрају да су прикривање научно утврђене истине и изношење нетачних података представљали само "први корак у неприхватљивом смјеру".

Потпуно пренебрегавајући резултате дугогодишњих истраживања, Археолошки институт у Приштини започео је недавно, уз подршку њемачке Амбасаде научно и стручно неутемељену "реконструкцију" старијег дијела цркве Светог Николе, дајући му облик тробродне базилике, који засигурно није имао, додаје се у саопштењу.

- Док многе старе српске цркве уништене 1999. и 2004. године, чији је изглед савршено добро познат, остају у развалинама у Мушутишту, Речанима, Долацу, Чабићима... потпуно се произвољно обнавља један давно срушени храм. Ваља притом приметити да су косовске власти недавно забраниле и реконструкцију цркве Светог Николе у манастиру Светих арханђела код Призрена, иако за њено обнављање има знатно више података него за обнову новобрдског храма - наводе у САНУ.

У саопштењу се истиче да је зато јасно "да није на делу жеља за реконструкцијом древног црквеног споменика у Новом Брду већ покушај тенденциозног конструисања његовог новог идентитета".

Из САНУ упозоравају да је остацима тог храма нанесена велика штета већ радовима у првој фази и да ће се трагично увећавати уколико пројекат "реконструкције" не буде одмах обустављен.