latinica  ћирилица
08/07/2019 |  18:43 ⇒ 20:59 | Аутор: РТРС

Састанак шефова дипломатија земаља учесница Самита Процеса за сарадњу у ЈИ Европи

У Сарајеву је данас одржан састанак шефова дипломатија земаља учесница Самита Процеса за сарадњу у Југоисточној Европи. Сутра почиње централни догађај на Јахорини.

Шефови држава учесница самита требало би да разговарају о до сада урађеном и циљевима за будућност. Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поручује да је потребно разговарати о стабилизацији и учвршћивању мира у региону.

- Ургентне тачке су питање разговора на релацији Београд - Приштина, као и чињеница да у Босни и Херцеговини још увијек није успостављена структура Савјета министара онако како то траже изборни резултати - рекао је Додик.

У БиХ још није формиран Савјет министара у складу са изборним резултатима, и због тога су на леду многи регионални и европски пројекти. Додик је рекао да је Предсједништво БиХ усвојило оквирни споразум о сарадњи са Србијом у којем ће бити дефинисано спајање ауто-пута. Чланови Предсједништва разговарали су са предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом. Уочи састанка, Додик је рекао да је важан његов долазак у БиХ и да ће разговарати о споразуму о слободној трговини, који још није ратификовала Паламентарна скупштина БиХ.

- Мораћемо да објашњавамо зашто је то баш тако. Када су чланови Предсједништва боравили у Турској и позвали предсједника Реџепа Тајипа Ердогана да дође, он је рекао да би било добро да се у БиХ формира власт. Сада ћемо му рећи да то још нисмо успјели - истакао је Додик.

Министри иностраних послова, на првом састанку дводневног самита нису избјегли тему недоласка делегације самопроглашеног Косова и Албаније. Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је да се у складу са Споразумом о регионалном представљању самопроглашено Косово обиљежава са звјездицом и фуснотом.

- Косово је било захвално Србији. Сада услови под којима они учествују за њих више нису прихватљиви. Они више неће да буду са звјездицом и фус нотом. Проблем је овдје у томе што они никада неће да испоштују ниједан договор који се постигне - нагласио је Дачић.

Министар иностраних послова у Савјету министара у техничком мандату Игор Црнадак оцијенио је да је бојкот Приштине данашњег министарског састанка у Сарајеву и сутрашњег Самита Процеса за сарадњу у југоисточној Европи погрешна одлука и тежак ударац основном принципу регионалне сарадње.

- Говорили смо и о што бољој повезаности и што бољој сарадњи у региону. Нажалост, атмосфера је дефинитивно покварена бојкотом Приштине и подршком коју су за то добили из Тиране. Морам рећи да су сви они који су данас коментарисали то понашање истакли да је то погрешна одлука и да је потребно да у региону сви буду за столом и да разговарају - наводи Црнадак.

Дачић је подсјетио да споразум о заједничкој спољној политици третира Албанију и самопроглашено Косово као једну нацију. И док на то готово нико не реагује потписивање таквог споразума Републике Српске и Србије, сви би сигурно осудили, рекао је Дачић. И већ је реаговао хрватски члан Предсједништва Жељко Комшић и поручио Дачићу да је спољна политика БиХ у искључивој надлежности Предсједништва.

На првом састанку Самита учесвовале су делегације земаља бивших југословенских република, Грчке, Бугарске, Румуније, Молдавије и Турске.

Како је најављено у 20 часова у Предсједништву би требало да почне свечана вечера у част шефова делегација учесница Самита. Организацију Самита прате појачане мјере безбједности. Ту су и бројни медији из БиХ, сусједних земаља и иностранства.