latinica  ћирилица
08/07/2019 |  18:48 ⇒ 22:27 | Аутор: РТРС

Сукоб Ердогановог обезбјеђења са припадницима Граничне полиције БиХ

Званичној посјети турског предсједника претходио је инцидент на писти сарајевског аеродрома, и сукоб чланова личног обезбјеђења Реџепа Тајипа Ердогана и припадника Граничне полиције БиХ.

Због недоличног понашања, али и одбијања процедура, поштовања закона и редовне конроле, чланови обезбјеђења предсједника Турске, Реџепа Тајипа Ердогана су се вербално, али и физички сукобили са припадницима Граничне полиције БиХ. Да је до драме на сарајевском међународном аеродрому дошло, за РТРС је потврдио и директор Граничне полиције БиХ.

- Исти су се понашали на крајње безобразно, бахато и дрско да би на крају дошло и до физичког нагуравања са припадницима Граничне полиције. Наравно да смо им дали до знања да се тако не могу понашати, али су се исти ипак физички нагуравали са нашим полицијским службеницима - изјавио је директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић.

Након препирке почело је нагуравање, а како су објавили поједини медији, чланови турског осигурања из авиона су извукли оружје, те га ставили за појас.

Због оваквог инцидента грађани БиХ у Турској били би ухапшени, каже Галић. Тврди да је начин понашања чланова личног обезбјеђења турског предсједника необјашњив, јер је Ердоган у тренутку инцидента био у авиону, тако да се њихова реакција не може објаснити евентуалном угроженошћу првог човјека Турске.

- Њихов наступ, њихов стил и поимање процедура, не знам у којем свијету они живе и како они то доживљавају у својој земљи, али морају знати да сваки однос, професионални или било који други почива на цести која иде двосмјерно. Ако у својој земљи таже поштовање процедура и закона, онда морају поштовати исте такве процедуре и у земљама у које путују - додао је Галић.

Гранична полиција БиХ, односно Јединица за професионалне стандарде испитаће цијели случај и предузети неопходне мјере и радње, каже Галић. До већег инцидента и пуцњаве није дошло, истиче, само присебношћу припадника Граничне полиције БиХ.