latinica  ћирилица
08/07/2019 |  18:58 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Депонија смећа код Дрвара, потенцијални извор заразе, за коју нико нема рјешење

Депонија смећа у Вучића Пољу у Дрвару, деценијски је проблем чије се рјешење још не назире. На њој се одлажу све врсте отпада, од секундарних сировина до угинулих животиња.

Привремена депонија смећа, за мјештане села Заглавица представља проблем због неугодних мисриса, али и страх. Највећи проблем је, каже мјештанин Бранислав Балабан, што мртве животиње разносе пси луталице, што може довести до заразе

На неугодне мирисе не могу да утичу а опасности од заразе нема, поручују из Комуналног предузећа. Одлагање животињског отпада је, кажу, посљедица неодговорности грађана.

- Ова депонија је отвореног типа, није под кључем и и под оком чувара је само у првој смјени - истиче директор Комуналног предузећа у Дрвару Мирко Томић.

Како би проблем био ријешен, општинско Комунално предузеће требало би да направи стартегију управљања комуналним отпадом, која обухвата његово селективно сакупљање, прављење рециклажних дворишта па чак обраду и препродају, а онај крајњи, неискориштени комунални отпад, да се одвози на Кантоналну депонију.

- Ми не можемо да направимо локални план развоја и план управљања комуналним отпадом јер по хијерархији треба директно да се наслонимо на кантонални план управљања отпадом, који још увијек не постоји - наглашава Душица Рунић, начелница општине Дрвар.

 Због тога, општина и Комунално предузеће нису у могућности да спорну депонију прилагоде прописаним стандардима. Међутим, то није једини разлог. Рунићева истиче да санација депоније захтијева велика финансијска улагања, почевши од пројектне документације, а ни општина ни комунално предузеће немају средстава да их издвоје за ову намјену.

Без обзира на пратеће проблеме, први корак требало би да учине федералне власти израдом кантоналног плана управљања отпадом, али и изградњом регионалне депоније која још не постоји.