latinica  ћирилица
08/07/2019 |  21:17 ⇒ 09/07/2019 | 07:29 | Аутор: РТРС

Почиње Самит Процеса за сарадњу у ЈИ Европи, приређена и свечана вечера (ФОТО)

Предсједништво БиХ домаћин је Самита Процеса за сарадњу у југоисточној Европи. Централни догађај биће одржан сутра на Јахорини. У Предсједништву је приређена свечана вечера у част шефова делегација, а данас је одржан и састанак министара спољних послова земаља учесница Самита.
Самит-Свечана вечера - Фото: РТРС
Самит-Свечана вечераФото: РТРС

У Сарајево је допутовала и премјерка Србије Ана Брнабић.

На Самиту учествују делегације земаља бивших југословенских република, Грчке, Бугарске, Румуније, Молдавије и Турске. али и делегација Албаније коју ће сутра предводити предсједник Иљир Мета.

- Централни догађаје ће бити на Јахорини гдје ће се разговарати о формату предсједника држава чланица Савјета за сарадњу у југоисточној Европи или шефова делегација влада о томе шта смо урадили у прошлој години и шта би могли бити циљеви у наредном периоду - рекао је предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Он је нагласио да је процес сарадње већ раније успостављен и да је БиХ ове године била предсједавајућа, као и да је ово завршни састанак предсједавања.

- Желимо да сагледамо шта је све до сада урађено, а тога је било веома мало. Многе земље чланице су пролазиле кроз изборе, тако да није било могуће радити на конкретних стварима. Али, покренуто је неколико важних иницијатива везаних за сарадњу у погледу очувања мира и сарадњу на економском плану - нагласио је Додик. 

Свечана вечера-Самит (Фото: РТРС)

Предсједавајући Предсједништва подсјетио је за РТРС, да ће у фокусу остати потреба да се разговара о стабилизацији и учвршћивању мира у региону.

- Ургентне тачке су питање разговора на релацији Београд - Приштина, као и чињеница да у Босни и Херцеговини још увијек није успостављена структура Савјета министара онако како то траже изборни резултати - рекао је Додик.

Додик сматра да је неизбором Савјета министара, због опструкција, БиХ доведена у ситуацију да готово сви регионални, па и европски процеси стоје.

Оцијенивши важним долазак Ердогана у БиХ, Додик је нагласио да ће се на билатералној основи са њим разговарати о питањима која су покренута у Анкари и споразуму о слободној трговини који још није ратификован од парламента БиХ који и не ради.