latinica  ћирилица
08/07/2019 |  21:36 | Аутор: СРНА

Патријарх Иринеј одликовао Надежду Кушченкову

Његова светост патријарх српски Иринеј уручио је орден Свете царице Милице директору Руског дома у Београду Надежди Кушченковој за јачање културних и духовних веза српског и руског народа.
Патријарх српски Иринеј - Фото: ТАНЈУГ
Патријарх српски ИринејФото: ТАНЈУГ

Патријарх Иринеј је на свечаности у Руском центру за науку и културу рекао да је Кушченкова награђена високим црквеним одликовањем за несебична дјела љубави према Српској православној цркви и јачање вјековних веза два народа.

- Односи српског и руског народа нису само пријатељски, већ и братски, а поставио их још Свети Сава када је одабрао руски манастир да започне монаштво - нагласио је патријарх Иринеј.

Он је додао да су руска држава и црква помагали Србији кад год су могли и да јој никада нису одмагали, за разлику од неких других народа.

- Српски и руски народ су духовно, културно и историјски везани што се потврђује и данас када нам Русија помаже у приликама око Косова и Метохије, а надамо се да ће нам помоћи да га сачувамо - рекао је патријарх Иринеј и подсјетио да руска држава и црква помажу да се заврши Храм Светог Саве на Врачару.

Кушченкова је захвалила патријарху Иринеју за одликовање којим је Синод СПЦ, како је рекла, високо оцијенио њен рад у продубљивању духовних веза два народа и поручила да ће наставити да његује те вриједности, преносе београдски медији.

На прослави у Руском дому патријарх Иринеј је, поводом руског црквеног празника Светог Петра и Февроније – Дана породице, љубави и вјерности, уручио медаље за 32 брачна пара који су у браку више од 25 година.

Свечаности су присуствовали и старјешина Храма Светог Саве владика Стефан и старјешина Подворја Руске православне цркве у Београду Виталиј Тарасјев, којима су уручене дипломе за активан рад на развоју међународних хуманитарних и друштвених односа.