latinica  ћирилица
08/07/2019 |  22:25 ⇒ 22:27 | Аутор: СРНА

Ердоган: Турска подржава очување мира и просперитета у БиХ

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао је данас током састанка у Сарајеву са предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком и члановима Предсједништва Жељком Комшићем и Шефиком Џаферовићем да ће Турска наставити да пружа подршку за очување стабилности, мира и просперитета БиХ.
Предсједништво и Ердоган - Фото: РТРС
Предсједништво и ЕрдоганФото: РТРС

Ердоган је изразио спремност да се, како је рекао, оживи тројни механизам, односно да буде одржан састанак БиХ-Хрватска-Србија, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Највише пажње током сусрета посвећено је ауто-путу Београд-Сарајево, те значају који ће његова изградња имати како за БиХ тако и за све земље у региону, па и за Турску, наводи се у саопштењу.

Ердоган је честитао БиХ на предсједавању Процесом сарадње у југоисточној Европи, те подсјетио да Турска снажно подржава СЕЕЦП, додајући да је то користан механизам за очување стабилности и мира у региону.

У саопштењу се додаје да је Ердоган рекао да Турска "подржава евроатлантски пут БиХ, те да ће интегрисање БиХ у ЕУ и НАТО бити гарант стабилности и мира".

Чланови Предсједништва БиХ су пожељели добродошлицу предсједнику Турске и изразили задовољство његовим доласком на Самит СЕЕЦП-а.

Они су истакли да је ова посјета предсједника Турске битна за обје земље када је ријеч о напретку сарадње на свим пољима, те јачању билатералних односа, истиче се у саопштењу.

Чланови Предсједништва БиХ нагласили су да у прилог добрим билатералним односима, без отворених питања, иде и чињеница да БиХ управо с Турском има највише потписаних споразума.

На састанку је разговарано о унапређењу сарадње двије земље, првенствено у области економије, пољопривреде, саобраћаја и инфраструктуре.

У саопштењу се напомиње да је било ријечи и о увозу меса, те о конкретним потезима који ће бити реализовани у том сегменту.