latinica  ћирилица
09/07/2019 |  08:02 ⇒ 10:19 | Аутор: СРНА

Н.Горажде: Академско вече, учествују Кустурица, Бећковић, Кецмановић...

У порти цркве Светог Георгија у Доњој Сопотници, општина Ново Горажде, биће одржано академско вече поводом 500 година Горажданске штампарије.
Горажданска штампарија - Фото: РТРС
Горажданска штампаријаФото: РТРС

На овој манифестацији говориће академик Матија Бећковић, професор Емир Кустурица и књижевници Владимир Кецмановић и Милан Ружић.

Организатори академске вечери, која ће почети у 19.00 часова, су Јавна установа Народна библиотека "Божидар Горажданин" и општина Ново Горажде.

Планирано је да се Академско вече одржи у порти Храма Светог Ђорђа, а у случају неповољних временских услова, биће одржана у спортској дворани у Новом Горажду, објављено је на сајту општине Ново Горажде.

Након одржавања Сабора графичара, ово је већ други значајни културни догађај чији је домаћин Ново Горажде.

Централна манифестација - Духовна академија, којом се обиљежава јубилеј 500 година од почетка рада Горажданске штампарије, биће одржана у септембру.

У порти Цркве Светог Ђорђа у Доњој Сопотници, код Новог Горажда, планирана је изградња музеја српске штампе и књиге, поводом пет вијекова Горажданске штампарије.

Начелник општине Ново Горажде Мила Петковић раније је изјавила Срни да је значај јубилеја, 500 година Горажданске штампарије, изузетна прилика за промоцију и развој ове локалне заједнице.

- Општина улаже напоре да буде започета изградњи музеја српске штампе и књиге. Објекат је планиран поред храма Светог Ђорђа у Доњој Сопотници - истакла је она.

Предвиђено је да у Музеју буде реплика штампарске пресе која је била кориштена за штампање црквених књига. То би било веома значајно за очување српске културне баштине.

- Одржали смо састанак који је организовао Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом и један од закључака јесте да се гради музеј Горажданске штампарије. То би све требало да буде у току ове године - навела је Петковићева.

Изградња музеја Горажданске штампарије могла би да помогне развој вјерског туризма и да буде дио туристичке понуде Вишеграда и Чајнича.