X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
09/07/2019 |  10:18 | Извор: ТАНЈУГ

На Кустендорф Класику 50 младих музичара

Седми фестивал руске класичне музике, од ове године под именом Кустендорф Класик, почиње сутра у Дрвенграду и до 12. јула окупиће 50 младих музичара из реномираних музичких школа и са академија из Србије, Републике Српске, Русије, Бјелорусије, Њемачке и Кине.
Виолина (илустрација) Фото: Thinkstock -
Виолина (илустрација) Фото: Thinkstock

Млади музичари ће се такмичити за Златну, Сребрну и Бронзану матрјошку у двије старосне категорије - од 13 до 17 и од 18 до 25 година, а најбоље ће изабрати жири у коме ће бити ректор Државне музичке академије из Бејлорусије Јекатерина Дулова (предсједница), композиторка Ања Ђорђевић и пијаниста Александар Маџар.

Фестивал ће почети концертом познатог руског виолисте Јурија Башмета, а друге вечери наступиће Маџар, као и баритон Василиј Герело уз клавирску пратњу Олега Вајнштајна. Башмет и Маџар ће наступити са Симфонијским оркестром Кустендорф под диригентском палицом маестра Србољуба Динића.

Фестивал ће затворити концерт виолончелисте Нарека Хакназарјана, народног умјетника Јерменије, виолинисте Хачатура Алмазјана и баритона Ефима Заваљног, као и Крагујевчког пјевачког друштва у пратњи Јужносахалинског симфонијског оркестра под диригентском палицом Тиграна Хакназарјана.

Програм ће обухватити и радионице за младе таленте које ће водити гости фестивала. У ревијалном програму биће изведена савремена опера Микаела Таривардијева "Очекивање" у режији Владана Ћурковића и под диригентском управом Марије Стајић, док ће у у оквиру пратећег програма у јутарњим часовима бити приказани филмови "Тема" Глеба Панфилова и "Добродошли, или без преступа" Елема Климова. Вечерњи сати су резервисани за џез у "Проклетој авлији".

Фестивал, који је до ове године носио назив Бољшој, заједнички пројекат режисера Емира Кустурице и компаније Гаспром њефт, пружа прилику младим извођачима да се представе и упознају с истакнутим умјетницима, да подијеле искуства и са вршњацима из других земаља и он као такав постаје одскочна даска за развој њихове будуће каријере.