latinica  ћирилица
09/07/2019 |  11:49 ⇒ 14:31 | Аутор: СРНА

Погледајте шта пише у Декларацији усвојеној на Самиту на Јахорини

Учесници самита Процеса сарадње у југоисточној Европи данас су на Јахорини усвојили Декларацију, у којој је наглашено да потпуна интеграција региона у ЕУ служи најбољим интересима Европе, те да је безбједност југоисточне Европе главни предуслов за безбједност и стабилност цијелог континента.
Јахорина-СЕЕЦП - Фото: СРНА
Јахорина-СЕЕЦПФото: СРНА

- Чврсто вјерујемо у заједничку европску будућност. Пројекат ЕУ се показао као најуспјешнији и ефикасан гарант мира, стабилности и напретка у историји континента - наводи се у Декларацији, уз истицање да добросусједски односи, узајамно поштовање и искрен политички дијалог немају алтернативу.

Учесници самита сагласни су да се перспектива чланства у ЕУ показала као најснажнији подстицај за неопходне реформе, као и најбољи гарант трајном миру, стабилности и безбједности у региону.

- То је, такође, најснажнији подстицај за свеобухватну трансформацију региона и промоцију демократије, људских права и основних слобода, владавине права, узајамног разумијевања и повезаности, те доброг економског управљања - наводи се у документу.

Посебно је наглашена потреба одржања моментума проширења и континуиране опредијељености за реформе, као и кредибилитета политике проширења, базиране на стриктној и фер условљености, регионалној сарадњи и добросусједским односима и начелу властите заслуге.

Наведено је да ће учеснице СЕЕЦП-а које су већ чланице ЕУ наставити да подржавају европску перспективу чланица Процеса које још теже чланству у Унији.

Похвале су упућене румунском предсједавању Савјету ЕУ и предсједавању Сарајева СЕЕЦП-у за заједничко организовање неформалног састанка за јачање регионалне сарадње у југоисточној Европи 22. марта у Сарајеву, који је окупио директоре ЕУ за западни Балкан, политичке директоре чланица СЕЕЦП-а, као и представнике Европске службе за спољне послове и Европске комисије.

Посебно мјесто у Декларацији посвећено је јачању безбједности у региону и опредијељености земаља учесника Процеса да заједнички раде да би се ефикасно суочиле са свим бебједносним пријетњама у региону.

- Учесници наглашавају неопходност координисаних напора у борби против насилног екстремизма и тероризма, организованог криминала са фокусом на модерно ропство, трговину људима, присилни рад, кријумчарење оружја и муниције, прање новца и корупцију - наводи се у усвојеном тексту.

Поздрављен је почетак примјене Интегрисаног управљања интерном безбједношћу и његовог првог стуба Иницијативе западног Балкана за борбу против тероризма.

Када су у питању илегалне миграције, изражено је увјерење да изазов илегалних миграција може бити превазиђен само заједничком сарадњом свих чланица СЕЕЦП-а, при чему је апеловано на ЕУ да по овом питању настави конкретно да подржава регион.

У Декларацији је оцијењено да је јачање економске сарадње чланица СЕЕЦП-а, као и привреда земаља региона и ЕУ од највећег значаја за економски раст, одрживи развој и просперитет грађана југоисточне Европе.

- У овом смислу, учесници су потпуно свјесни хитне потребе за проширењем повезаности унутар региона, као и региона и ЕУ - истиче се у Декларацији и прецизира да се повезаност не односи само на инфраструктуру, него и пословну, дигиталну и повезаност на пољу културе, као и повезаност младих.

Побољшањем повезаности, констатује се у Декларацији, биће повећана способност региона да се такмичи на глобалном тржишту, као и свеукупно благостање грађана.

У документу је наглашен велики потенцијал дигитализације за трансформацију привреда земаља региона и посебно поздрављено потписивање споразума о појефтињењу услуга роминга у јавним мобилним мрежама земаља западног Балкана.

Посебно је упозорено на потенцијалну пријетњу стабилности економског напретка и одрживог развоја узрокованог егзодусом великог броја образованих и стручних младих људи у просперитетније привреде.

- Овај феномен није перципиран само као привремени и треба да га рјешавају заједнички сви заинтересовани у региону - истиче се у Декларацији, уз констатацију да су капацитети младих кључни за изградњу стабилнијих и кохерентинијих друштава.

Учесници снажно подржавају рад Парламентарне скупштине СЕЕЦП-а, уз препознавање кључног значаја узајамне сарадње законодавних тијела у региону, посебно размјењивања најбољих пракси и научених лекција на свим подручјима.

- То је виђено као прикладан оквир за имплементацију европских стандарда и хармонизацију законодавног рада са ЕУ - наводи се у Декларацији, у којој је одато признање Парламентарној скупштини БиХ за успјешно вођење парламентарне димензије предсједавања Сарајева СЕЕЦП-у.

У Декларацији је истакнуто да учесници посебно цијене улогу Савјета за регионалну сарадњу /РЦЦ/ због неуморног рада на одрживости регионалног напретка.

- Ефективна и резултатски оријентисана сарадња између чланица СЕЕЦП-а, ЕУ и РЦЦ-а је донијела оквир регионалне сарадње који је постигао конкретне резултате у дигиталној повезаности, мобилности радне снаге, социјалној инклузији и кохезији, родној равноправности, парламентарној и безбједносној сарадњи - прецизира се у Декларацији и додаје да чланице СЕЕЦП-а повјеравају РЦЦ-у мандат за наставак спровођења политике регионалне повезаности.

Учесници су изразили своје уважавање предсједавању Сарајева СЕЕЦП-ом у периоду 2018-2019. година и постигнутим резултатима под мотом "Боља повезаност за бољи живот", а поздрављени су и приоритети постављени за вријеме овог предсједавања, с нагласком на европски стратешки приступ.

Констатовано је да су догађаји и активности организовани током предсједавања Сарајева СЕЕЦП-у оснажили улогу ове иницијативе и обогатили везу чланица.

Декларацију су потписали предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, чланови Предсједништва Жељко Комшић и Шефик Џаферовић, предсједници Турске Реџеп Тајип Ердоган, Црне Горе Мило Ђукановић, Сјеверне Македоније Стево Пандаровски и Албаније Иљир Мета, те премијери Србије Ана Брнабић и Бугарске Бојко Борисов.

Међу потписницима Декларације су и румунски министар истраживања Николае Хурдук, државни секретар у хрватском Министарству иностраних и европских послова Здравка Бушић, те амбасадори Грчке у БиХ Георгиос Илиопулос и Словеније Зорица Букинац и представник Молдавије Олег Цулеа.

Документ је закључен у присуству генералног секретара РЦЦ-а Мајлинде Брегу и замјеника генералног директора Европске службе за спољне активности Ангелине Ајхорст.