latinica  ћирилица
09/07/2019 |  14:27 ⇒ 14:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Плоче: Ветерани против Бајагиног концерта

Дио хрватских ветерана из Плоча противи се наступу српског кантаутора Момчила Бајагића Бајаге, планиран за 27. јул у оквиру фестивала "од2до2" у том граду.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Од организатора Удружења студената, траже да његов наступ буде отказан.

Плочански ветерани кажу да је 1993. године Бајага "дизао морал српским војницима у Книну".

- Од 1991. до 1995. трајао је у Хрватској Домовински рат. На једној страни били су они који су Хрватску доживљавали својом домовином, на другој страни била је великосрпска окупаторска армада, вишеструко бројнија и пуно боље наоружана. Ова друга страна окупирала је трећину Хрватске, разорила и спалила градове и села који су јој били у домету. Страна која је бранила Хрватску од окупатора своје војнике назвала је бранитељима, јер су то и били - пишу бивши плочански бранитељи.

Како наводе, "њиховим убицама разоноду, опуштање, освјежење и радост након напорног убијања доносио је и "господин" Бајагић, преноси портал Индекс.

Наводе и да ће сада "морални хигијеничари" позвати на антисрпство и националистичку затуцаност подносилаца захтјева забране наступања "господина" Бајагића у Плочама, тврдиће да је разлог тражења забране то што је Бајагић Србин.

- Такви аргументи не да су промашени, него су ниски, подли, злобни и злокобни: у Плочама и околици већ су наступали и наступатће пјевачи, глумци из Србије. Не пада нам на памет да будемо против некога само зато што је Србин, не само зато што нисмо затуцани националисти, већ и зато што су за вријеме великосрпске агресије Хрватску бранили и многи грађани српске националности - наводе у саопштењу.