latinica  ћирилица
09/07/2019 |  14:57 ⇒ 16:55 | Аутор: СРНА

Влада ће помоћи санацију штете од непогода

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас у Српцу да ће Влада Српске финансијски помоћи санирање штете у овој, али и осталим локалним заједницама у Републици које су проузроковане недавним временским непогодама.
Вишковић-Драгосављевић - Фото: СРНА
Вишковић-ДрагосављевићФото: СРНА

- Насталу штету санираћемо што прије, јер би могуће нове временске неприлике проузроковале додатни проблем. У Српцу су, осим домаћинстава, оштећени и објекти Основне школе, Дома здравља и Ватрогасни дом - рекао је новинарима Вишковић данас након састанака са начелником ове општине Млађаном Драгосављевићем.

Вишковић је додао да ће се настојати помоћи и домаћинствима у другим општинама у Српској која су претрпјела штету у недавним временским непогодама.

- Када је ријеч о санирању штете у пољопривреди, задужене ће бити општинске комисије и Министарство пољопривреде јер нам је циљ да помогнемо свима - додао је он.

Он је напоменуо да су радници Електрокрајине из локалних заједница у близини Српца укључени у санирање штете на далеководима и нисконапонској мрежи.

- Надам се да ће штета ускоро бити санирана, а најважније је да у Српцу није било страдалих људи - истакао је Вишковић и напоменуо да ће износ средстава које ће дозначити Влада бити утврђен након што буде извршена процјена штете на терену у локалним заједницама.

Драгосављевић је нагласио да је штета проузрокована временским непогодама на подручју Српца велика, те да је још на снази ванредна ситуација.

- Интензивно радимо на стварању услова за укидање ванредне ситуације. Дио општине још нема струју, а 400 домаћинстава је без воде. Међутим, вјерујем да већину проблема можемо санирати вечерас, најкасније сутра - додао је Драгосављевић.

Он је рекао да ће у наредном периоду бити процијењена штета и додао да је у временским непогодама оштећено хиљаду домаћинстава, дио инфраструктурних објеката значајних за општину, али и пољопривредних газдинстава.

- Комисија ће процијенити штету и вјерујем да ћемо је уз помоћ Владе успјешно санирати. Нажалост, општина нема довољно средстава, али је Влада Српске нама и до сада помагала - додао је Драгосављевић.

Сјеверни појас Републике Српске протеклог викенда захватило је невријеме са јаким вјетром, градом и кишом, које је на подручју уз ријеку Саву изазвало материјалну штету.