latinica  ћирилица
09/07/2019 |  15:24 | Аутор: СРНА

Појачати заштиту усјева од невремена

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да ће Министарство увести више мјера усмјерених ка подршци и набавци система које могу умањити штету од невремена на пољопривредним усјевима.
Борис Пашалић - Фото: СРНА
Борис ПашалићФото: СРНА

Министар је, након посјете Фабрици сточне хране Фармофит у Градишци рекао да су то системи за наводњавање, заштиту од мраза и града и подршка код осигурања пољопривредних усјева.

- Министарство обезбјеђује половину средстава за сваког произвођача који осигура своју производњу и произвођачи морају схватити да не постоји ниједна држава на свијету која може надокнадити штету до које долази у све чешћим временским непогодама - каже Пашалић.

Он је оцијенио да је немогуће да Министарство санира ту штету и да то морају радити осигуравајуће куће.

- Пољопривреднци су све више заинтересовани за полисе осигурања, о чему говори податак да смо 2018. године први пут искористили сва средства за субвенције, док претходних година то није био случај - навео је Пашалић.

Он је позвао произвођаче да, осим тога што инвестирају у системе који обезбјеђују извјеснију производњу, осигуравају и своје усјеве.