latinica  ћирилица
09/07/2019 |  16:10 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Програмом запошљавања у Српској - 30 милиона КМ за нова радна мјеста

Управни одбор Завода за запошљавање Републике Српске одобрио је 30 милиона КМ за запошљавање 6.811 лица. Ово ће представљати највећи акциони план који су до сада реализовали, захваљујући средствима Завода и Владе Републике Српске.

Средства ће бити одобрена кроз седам програма којим ће око 7.000 лица наћи посао у својој струци.

Тренутно на евиденцији Завода за запошљавање се налази око 90.000 лица која чекају запослење, па ће овај програм итекако смањити број незапослених.

- Послодавце, који су аплицирали за наша средства, ми пратимо, и у зависности од динамике, одобравамо их. Углавном, постоје начини заштите тих средстава, тако да не постоји никаква могућност малверзације, јер тражимо банковне гаранције, мјенице и строго водимо рачуна о средствима која нису мала, а пласирамо их за помоћ послодавцима при запошљавању - рекао је Мирослав Вујичић, директор Завода за запошљавање Републике Српске

Првобитним акционим планом предвиђено је 16 милиона КМ за запошљавање 4.600 радника, али захваљујући суфициту Завода од седам милиона КМ, средствима Свјетске банке од четири милиона, као и оним које је издвојила Влада Србије, обезбјеђен је новац за додатних 2.000 радника.

- За нас је та мјера остварила жељени реззултат. Ко год не вјерује у ту мјеру, може да погледа број запослених, да ми у овом моменту имамо највећу запосленост откада се она мјери у Српској. Према томе, сигуран сам да је и та мјера, и друге мјере које је Влада предузимала, допринјели већем броју запослених - истиче Радован Вишковић, премијер Републике Српске.

Процјене су надлежних да ће овај пројекат трајати до половине наредне године.

Повезане вијести:

Вишковић: Повећање средстава за подстицај запошљавању даће резултате