latinica  ћирилица
09/07/2019 |  16:11 ⇒ 16:11 | Аутор: СРНА

Трнинић: На уцјене не пристајемо

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић каже да му није најјаснији став синдиката Жељезница Српске да ће поднијети пријаве против одговорних за несавјесно пословање и вишемилионску штету када је ријеч о исплати топлог оброка и регреса, али сматра да ако неко има сазнања о кривичним дјелима и злоупотребама, треба да подноси кривичне пријаве, на челу са њим.
Неђо Трнинић - Фото: СРНА
Неђо ТрнинићФото: СРНА

Он је истакао да је право свакога, па и синдиката да протестују, да траже неке друге захтјеве, али да он као министар, па ни Влада не пристају на уцјене.

- Са људима који дају изјаве типа - предузећемо протизаконите мјере, блокираћемо Републику Српску или дигнућемо устанак - не разговарам. Са мном могу разговарати људи који су спремни да разговарају да дођемо до рјешења. На притиске не одговарамо - рекао је Трнинић новинарима у Приједору.

Он је нагласио да Управа има потпуну подршку у спровођењу договореног, те најавио да ће се сутра састати са представницима новог Надзорног одбора Жељезница да дају подршку управи и да се више укључе у проце реструктурисања.

Трнинић је подсјетио да је предузеће Жељезнице Републике Српске у процесу реструктурисања који иде јако добро, по оцјени Свјетске банке и Европске комисије чак изненађујуће добро.

Он је навео да су послије дугог времена Жељезнице испуниле план за прошлу годину, а да се послије дужег времена у овој години пребацује и план производње и финансијски планови.

- Смањили смо број запослених за близу 700, што је мало већа динамика од оне коју смо планирали, а да нисмо угрозили ни процес производње ни безбједност у саобраћају. Да ли то некима не штима или не знам шта, али ево дешавају се неки процеси или се покушавају да би се то омело, али на овај начин, захваљујућчи овим резултатима, први пут послије извесног времена стекли су се услови да разговарамо о повећању зарада запослених на Жељезницама - рекао је Трнинић.

Он је навео да ти показатељи говоре и да су људи који су остали у Жељезницама постигли резултате који им дају за право да се појављују и са захтјевом за повећање зарада.

- Био сам присутан договорима гдје су представници Управе и представници појединим синдиката били за управо овакав начин, како је то Управа сада урадила. Зато ме изненађује начин на који поједини људи, који су били присутни том састанку и требало би да су одговорни према својим обавезама, сада излазе са неким других захтјевима - рекао је Трнинић.

Представници шест од осам синдикалних организација које дјелују при Жељезницама Републике Српске поднијеће идуће седмице пријаве против одговорних лица за несавјесно пословање и нанесену вишемилионску штету када је ријеч о исплати топлог оброка и регреса радницима, један је од закључака јучерашњег тематског састанка синдиката.

На састанку је затражено пролонгирање рока до којег Управи треба доставити примједбе на приједлоге правилника о организацији и систематизацији радних мјеста, те о награђивању радника.

Синдикати су за петак, 12. јула, најавили састанак са представницима Конфедерације синдиката Републике Српске у вези са избором облика сидникалног дјеловања, с циљем повећања плата радницима у Жељезницама.

Из Управе Жељезница Републике Српске речено је да ће синдикалним организацијама одговорити након пријема њихових захтјева, када буду били упознати о садржају.

Представници шест од укупно осам синдикалних организација које дјелују при Жељезницама Републике Српске одржали су 7. јуна получасовни штрајк упозорења са којег су поручили да желе повећање плата до 12 одсто у наредна три мјесеца или ће, у супротном, приступити синдикалним методама борбе за остваривање својих радних права.