latinica  ћирилица
09/07/2019 |  16:24 ⇒ 20:41 | Аутор: РТРС

Протекле ноћи ново невријеме у Српској

Невријеме праћено градом токoм претходне ноћи направило је велику штету на усјевима и домаћинствима широм Српске. Највише штете пријављено је у општинама Брод и Лопаре.

На територији општине Брод град је у неколико мјесних заједница уништио пшеницу, кукуруз и воће. Пољопривредници кажу да је штета тотална.

У општини Лопаре страдао је виноград породице Миљановић од 1.800 чокота, те кукуруз и друге културе.

- Лозе су уништене, вјероватно од плода неће остати ништа, јер гледам оно што смо засадили недалеко од куће, све је поотпадало - каже Зора Миљановић, село Јабланица код Лопара.

Током ноћи од посљедица удара грома изгорјеле су двије куће, једна у Бијељини, једна у Пиперима код Лопара. На сву срећу нико није повријеђен.

- Негдје око три сата иза поноћи сјевало је, комшиница ми је покуцала на врата, рекла ми да гори кућа, изашао сам, касно је било. Позвали смо ватрогасце, урадили су што су могли - препричава Срето Максимовић из Пипера код Бијељине.

Из локалних заједница поручују да ће формирати комисије које ће утврдити тачно стање на терену.

- Углавном су штете на усјевима и био је један објекат који је страдао у пожару од удара грома, саниран је пожар и видјећемо у току дана и наредних дана каква је ситуација са штетама - рекао је Жељко Керовић, начелник Одјељења за привреду општине Лопаре.

Министар пољопривреде Српске Стево Пашалић каже да ће Влада у координацији са локалним заједницама покушати ублажити штету која је настала претходних дана.

- Министарство обезбјеђује половину средстава за сваког произвођача који осигура своју производњу и произвођачи морају схватити да не постоји ниједна држава на свијету која може надокнадити штету до које долази у све чешћим временским непогодама - каже Пашалић.

Стријелци Противградне превентиве испалили су протекле ноћи 31 ракету.