latinica  ћирилица
09/07/2019 |  17:10 ⇒ 18:59 | Аутор: СРНА

Списак жртава потврђује да су у костурници побијени српски цивили

Коалиција "Заједно за Сребреницу" објавила је данас списак са именима српских цивила чији се посмртни остаци налазе у спомен-костурници у Сребреници и тако демантовали тврдње бошњачких странака у неким медијима да је ријеч о костурници у којој су сахрањени погинули партизани у окршајима са усташама и четницима.
Сребреница - списак жртава - Фото: СРНА
Сребреница - списак жртаваФото: СРНА

- Бошњачке политичке партије, реагујући на недавно постављање крста изнад костурнице, износе лажи да су ту сахрањени партизани и цивили-жртве фашизма. Те изјаве нису тачне, јер су ту посмртни остаци 108 српских цивила, чија се имена знају, већином старијих особа и дјеце, које су у њиховим кућама побиле усташе други дан Тројица, 14. јуна 1943. године - наведено је у саопштењу коалиције коју чине српске политичке партије и удружења проистекла из рата.

Из списка са именима убијених, чији факсимил је у прилогу, види се да је ријеч о српским цивилним жртвама, међу којима има и цијелих породица.

Породице, односно потомци ових жртава 76 година су чекали да се њиховим невино побијеним сродницима обави опијело по православном обичају и да се гробно мјесто примјерено обиљежи православним крстом јер су оне побијене само зато што су биле Срби и крстиле се са три прста.

У саопштењу се истиче да је злочин који је починила НДХ, односно усташе у Сребреници имао геноцидни карактер, а да су га под командом официра Хрвата починили локални муслимани из најимућнијих породица које су се изјашњавале као Срби исламске вјероисповијести.

Неколико српских и једна јеврејска породица која је живјела у српској кући, као и породица судије-муслимана ожењеног Српкињом потпуно су тада уништене јер није остало потомство.

- Након Другог свјетског рата комунистичка власт у којој су значајну улогу имали бивши усташки војници и њихови сродници прикривали су и по сваку цијену заташкавали тај злочин и масовне гробнице на којима су градили објекте па чак и школски тоалет - наводи се у саопштењу.

Из Коалиције оцјењују да је смишљен појам "жртве фашизма", а спомен-костурницу у коју је седамдесетих година прошлог вијека пренесен дио посмртних остатака из тих гробница назвали су "партизанским гробљем" и означили комунистичким обиљежјима говорећи да је ријеч о цивилима и партизанима који су изгинули у борбама са усташама и четницима.

- То је лаж. У костурници су посмртни остаци српских цивила које су побиле усташе. Ту нису сахрањени никакви партизани ни идеолошки опредијељене особе. Ту су кости српских цивила који нису припадали никаквом покрету, који су убијени у својим кућама само зато што су били Срби-православци - наведено је у саопштењу "Коалиције за Сребреницу".

У саопштењу се поручује да је света дужност потомака и сународника тих жртава као и Српске православне цркве да им примјерено обиљеже гробницу, обаве опијело, прислуже свијеће за покој њихових душа и организују парастосе по православном обичају.

- Изношење неистина и свака осуда одржавања вјерског обреда код ове спомен-костурнице, као и подизања крста као спомен-обиљежја наставак је испољавања мржње према свему што је српско и то је продужетак политике оних који су злочин починили побивши невине српске цивиле коју нажалост, настављају њихови потомци - наводи се у саопштењу.