latinica  ћирилица
09/07/2019 |  19:21 ⇒ 20:44 | Аутор: РТРС

Помозимо лијечење Жељане Ристић из Брода

Ученици Хемијске школе из Брода Жељани Ристић потребна је помоћ. Још са три године остала је трајни инвалид, након повреда вратног пршљена у саобраћајној незгоди. Три пута трансплантиране су јој матичне ћелије, и сада се опоравља у новосадској Клиници за ортопедију.

Ведар дух, њена мотивација и достигнућа у регенеративној медицини вратили су осмијех на лице дјевојке, која је уз помоћ терапеута за свој осамнаести рођендан направила прве кораке.

- Када узмемо у обзир да нисам могла ни стабилно да сједим, а сада могу и да стојим, без туђе помоћи, напредак се види - каже Ристићева.

Циљ је да уз помоћ регенеративне медицине и вјежби Жељана постане самосталнија. Најважније је да ће оно што нервне ћелије сада запамте бити трајно забиљежено у њеном мозгу.

- Циљ нам је да мозак научимо да је сада нешто ново и да се понаша са једним новим правилима тако да комбинацијом ове двије врсте лијечења мислим да је дало врло добре резултате и значајне помаке код дјевојчице - наводи Душан Марић са поликлинике "ОРТО МД".

Александар Костић, физиотерапеут наглашава да је Жељана показала да је упорна јер дође на клинику и мимо вјежби, да вјежба за себе, појави се сваки дан, не жели да прави паузу дужу од мјесец дана.

Жељани су помагали многи хумани људи широм Српске, највише Брођани и невладина организација "АРГС", али да би успјешно наставила лијечење у Новом Саду, неопходна су и додатна средства.

- 1.560 евра отприлике кошта два мјесеца лијечења. Колико ће оно трајати, не знам - додаје Жељана.

Највећа жеља младе дјевојке јесте да ојача мишиће и научи да хода. Зато рехабилитацију мора наставити.

Због тога и позив добрим људима да Жељани помогну, уплатом на њен жиро рачун 5520271866789445 - Адико банка.