X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
10/07/2019 |  08:03 ⇒ 14:48 | Извор: СРНА

Наставак суђења за злочине над Србима у Орашју

Пред Судом БиХ данас ће бити настављено суђење десеторици бивших припадника Хрватског вијећа одбране за злочине над Србима у Орашју 1992. године.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

За злочине у Орашју оптужени су генерал ХВО-а Ђуро Матузовић, Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић, Стјепо Ђурић и Мирко Јурић.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а и полиције у Орашју, те као припадници војне полиције.

Оптужница их терети за прогон Срба, убиства, затварање, мучење, силовања и друга нечовјечна дјела.

Матузовић, Живковић и Ђурић оптужени су и да су, заједно са њима познатим припадницима војне полиције ХВО-а, у шупи у Доњој Махали и у логору у основној школи у том мјесту учествовали у убиствима, мучењу и нечовјечном поступању према ратним заробљеницима.

На рочишту 3. јула бивши припадник Првог батаљона 106. бригаде ХВО-а Пејо Делић рекао је да је Кризни штаб наредио да се Срби склоне и заштите, јер је знао да су у војну полицију стигли људи склони криминалу, тучама и пљачкама.

Бивши припадник Четвртог батаљона 106. бригаде ХВО-а Зијад Аганчетовић рекао је да је у августу 1992. добио распоред да се јави војној полицији у Основној школи у Доњој Махали. 

- Падом Босанског Брода у школу је доведено око 200 старијих српских цивила, међи којима је било четири-пет жена. Обезбјеђивала их је војна полиција, а ја сам то чинио једном или два пута. Колико знам, нису извођени напоље, а не сјећам се колико су ту били - изјавио је Аганчетовић.

Наставак суђења заказан је за 9.30 часова.