latinica  ћирилица
10/07/2019 |  08:06 ⇒ 11:14 | Аутор: СРНА

Наставак суђења Махмуљину

Пред Судом БиХ данас ће бити настављено суђење команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године.
Суђење Сакибу Махмуљину - Фото: РТРС
Суђење Сакибу МахмуљинуФото: РТРС

Током протеклог рочишта, 3. јула, Тужилаштво је свједоку одбране Ферзији Бабићу предочило документ према којем су припадници одреда "Ел муџахедин" заробљеним припадницима Војске Републике Српске одсијецали главе, то снимали и снимке слали у иностранство.

У извјештају који је сачинио свједок одбране, некадашњи начелник Сектора државне службе безбједности Зеница, а о чијем садржају се препоручује да би требало обавијестити и команданта Трећег корпуса, потврђено је да су заробљене припаднике Војске Републике Српске черечили и мучили на разне друге начине, те да су све то снимали и слали у иностранство.

Одговарајући на питање тужиоца Седина Идризовића да ли је о садржају извјештаја упознао Махмуљина, свједок Бабић је рекао да није јер то није смио, наводећи да је његова дужност била да искључиво извјештава надређене у централи у Сарајеву. 

- Ја не знам да ли је неко са врха о том документу упознао команданта Трећег копруса. Моја служба је само по наредби и препоруци са врха могла некој другој служби прослиједити неку информацију - појаснио је Бабић.

Оптужница терети Махмуљина да као командант Трећег корпуса, у чијем је саставу дјеловао и одред "Ел муџахедин", није ништа предузео да спријечи злочин припадника тог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

Према оптужници, припадници одреда "Ел муџахедин" су од 11. до 29. септембра 1995. године убили 52 ратна заробљеника.

Наставак суђења заказан је за 9.00 часова.