latinica  ћирилица
10/07/2019 |  08:13 ⇒ 09:15 | Аутор: СРНА

Почиње фестивал класичне музике Кустендорф класик

Седми фестивал класичне музике Кустендорф класик, заједнички пројекат свјетског режисера Емира Кустурице и компаније Гаспромњефт почиње на Мећавнику и трајаће до петка, 12. јула.
Мећавник - Фото: РТРС
МећавникФото: РТРС

Ове године, фестивал руске класичне музике одржава се под новим називом - Кустендорф класик.

У такмичарском дијелу фестивала учествоваће 50 младих музичара из музичких школа и академија из Србије, Републике Српске, Русије, Белорусије, Њемачке и Кине.

Током тродневног фестивала, млади музичари такмичиће се у извођењу дјела класичне музике у двије старосне категорије, од 13 до 17 и од 18 до 25 година. Такмичари ће се надметати за главну награду фестивала "Златну матријошку".

Најбоље ће изабрати жири у чијем саставу су: Јекатерина Дулова, предсједник жирија и ректор државне Музичке академије из Бјелорусије, те чланови Ања Ђорђевић, композитор, као и Александар Маџар, пијаниста.

Програм седмог фестивала биће испуњен врхунском музиком од раног јутра до касне вечери. На свечаном отварању фестивала, концерт ће одржати познати руски виолиста Јуриј Башмет.

Другог дана фестивала наступиће пијаниста Александар Маџар, а затим и баритон Василиј Герело, који ће извести старе руске романсе и наполитанске пјесме.

Виолиста Јуриј Башмет и пијаниста Александар Маџар наступиће са Симфонијским оркестром Кустендорф уз диригентску палицу маестра Србољуба Динића.

У оквиру ревијалног програма биће изведена савремена опера Микаела Таривердијева "Очекивање" у режији Владана Ћурковића и диригентском управом Марије Стајић.

Фестивал ће затворити концерт виолончелисте Нарека Хакназарјана, народног умјетника Јерменије, виолинисте Хачатура Алмазјана и баритона Ефима Заваљног, као и Крагујевчког певачког друштва у пратњи Јужносахалинског симфонијског оркестра, под диригентском палицом Тиграна Хакназарјана.

У оквиру фестивала биће одржане и мастер радионице за младе таленте, које ће држати познати музичари.

У оквиру пратећег програма у јутарњим часовима биће приказани филмови: "Тема", редитеља Глеба Панфилова, и филм "Добродошли, или без преступа", редитеља Елема Климова.

Кустендорф класик даје прилику многим извођачима да први пут наступе на тако високом нивоу, да се упознају са мајсторима умјетности, да подјеле искуства и утиске са вршњацима из других земаља и, што је најважније, фестивал постаје одскочна даска за развој музичке каријере.

Умјетнички директор фестивала Емир Кустурица истакао је да је веома симболично да ће музички и филмски фестивали живјети под једним именом. 

- За мене су то веома блиски и најважнији жанрови. Штавише, и филмска и музичка такмичења носе у себи један општи смисао - они стварају љубав према умјетности, без које човјек једноставно не може постојати. Надам се да ће Кустендорф увијек остати мјесто где се култура сусреће, и то у многим аспектима наше двије веома сличне и блиске земље - Русије и Србије, мјесто гдје нема језичких баријера, јер је језик умјетности универзалан - нагласио је Кустурица.

Сања Лубардић, која се новинарима у Београду обратила у име Гаспромњефта, рекла је да је Кустендорф класик много више од музичког такмичења - то је фестивал надахнућа, пријатељства и развоја. 

Подршка фестивалу је допринос Гаспромњефта, као највећег међународног инвеститора у Србији, развоју културне и социјалне интеракције између двије земље. 

- Учешће компаније у реализацији пројеката на Балкану јача историјске везе између Русије и Србије, формирајући јединствен социокултурни простор. Фестивал сваке године расте и развија се и ми смо поносни што је наша компанија томе допринела - нагласила је Лубардићева.