X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Обавијест
10/07/2019 |  09:38 ⇒ 13:12 | Извор: СРНА

Сједница Савјета министара одгођена због различитог приступа тачкама дневног реда

Сједница Савјета министара у у техничком мандату на којој је требало да буде разматран приједлог одлуке о привременом финансирању институција БиХ и међународних обавеза БиХ за период јул-септембар, одгођена је за уторак, 23. јул.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

Сједница је одгођена због различитог приступа појединим тачкама дневног реда и покушаја да до наредне сједнице буду усаглашене, саопштено је из кабинета министара финансија и трезора Вјекослава Беванде.

Беванда је навео да, као замјеник предсједавајућег Савјета министара и министар финансија и трезора БиХ, учествује у раду Колегијума који се одржава прије сједница и да је, након изнесених примједби, постигнут договор предсједавајућег и двојице замјеника да сједница буде пролонгирана и заказана за уторак, 23. јул.

- Мој став је непромијењен и очекујем да се сједнице припремају и одржавају у складу са законом и Пословнику о раду уз висок степен сагласности - напоменуо је Беванда.

У писаној изјави се наводи да о појединим тачкама које су припремљене у Генералном секретаријату Савјета министара постоје различити приступи, због чега је Колегијум одлучио да се до наредног одржавања сједнице покушају усагласити и завршити обавезе које су пред Савјетом.

Беванда је подсјетио да је Министарство финансија и трезора БиХ на вријеме припремило, а Савјет министара усвојио буџет институција БиХ и међународних обвеза БиХ за ову годину, као и одлуку о привременом финансирању за трећи квартал ове године која још није усвојена, али су у складу са законом исплаћене плате за јун и редовно се отплаћује спољни дуг.

- С обзиром на то да је Нацрт закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ прије седам мјесеци достављен Предсједништву БиХ, очекујемо да ће у што скорије вријеме бити усвојен и упућен у парламентарну процедуру - навео је Беванда.

Према његовим ријечима, усвајање буџета је најбољи начин финансирања институција БиХ јер нема ограничења као код привременог финансирања, нити могућих смањења капацитета у раду.

Подсјећамо, одлучивање Савјета министара о Приједлогу одлуке о привременом финансирању институција БиХ и међународних обавеза БиХ за период јул-септембар, одгођено је 27. јуна, а потом и 2. јула због неприсуства министра финансија и трезора у техничком мандату, чије је министарство предлагач ове тачке.

Тада су са дневног реда скинуте и остале тачке, чији је предлагач Министарство финансија и трезора јер је пракса да када нема неког министра на сједници тачке чији је предлагач министарство на чијем је он челу буду одгођене.

Савјет министара требало бу у уторак да разматра и информацију о стању у области миграција у БиХ у вези са повећаним приливом миграната у БиХ и информација о стању у области миграција у БиХ за мај - приједлог споразума о пружању помоћи и оперативној сарадњи у надзору границе.

Пред министрима ће бити и приједлози одлука о утврђивању датума почетка рада Завода за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ, односно државног затвора у Војковићима у Источној Илиџи, те о престанку рада Јединице за спровођење Пројекта изградње Завода за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ, Управног и Надзорног одбора Завода.

На дневном реду је нацрт основа за вођење преговора ради закључивања споразума Савјета министара и Владе Србије о сарадњи на реализацији пројекта ауто-пута/брзи пут Сарајево-Београд-Сарајево, те информација о активностима које се предузимају на пројекту "Изградња ауто-пута/брзог пута Сарајево-Београд-Сарајево".

На приједлог Правобранилаштва БиХ, министри би требало да се изјасне о информацији о поднесеном захтјеву "Хрватске електропривреде" за мирно рјешење спора против БиХ у вези са инвестицијом "Хрватске електропривреде" у изградњу Рудника и Термоелектране "Гацко".

На дневном реду сједнице су и извјештаји о извршењу буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ за период од јануара до марта ове године и о извршењу буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2018, најављено је из Савјета министара у техничком мандату.

На дневном реду су и нацрти споразума о финансирању и пројекту између БиХ, коју представља Министарство финансија и трезора, затим Републике Српске, коју представља Министарство финансија, града Градишка и КФВ /Њемачка развојна банка/ у износу од 10.266.845 евра - прикупљање и третман отпадних вода Градишка - фаза прва, и други од 3.800.000 евра - прикупљање и третман отпадних вода Градишка.

Пред министрима ће се наћи Нацрт амандмана број два на Уговор о финансирању између БиХ, Републике Српске и Европске инвестиционе банке и накнадно измијењен Амандманом број један на Уговор о финансирању/Хитна помоћ у случају поплава и превенција са основама за закључивање.

Биће ријечи и о Нацрту споразума о гранту између Развојне банке Савјета Европе и БиХ у вези са Регионалним стамбеним програмом – БиХ шест, са основама за закључивање тог споразума.

На дневном реду су и информација о ИПА 2019. и ИПА 2020. програмима за БиХ и информација о изради и ажурирању Јединствене листе приоритетних инфраструктурних пројеката БиХ, информација о перспективама за БиХ за период 2020–2022. године.

На сједници би требало да буде размотрен Приједлог средњорочне стратегије управљања дугом БиХ.

Пред министрима ће се наћи и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о државној служби у институцијама БиХ и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о полагању правосудног испита у БиХ.