latinica  ћирилица
10/07/2019 |  11:04 ⇒ 12:49 | Аутор: СРНА

Дрецун: Мета показао шта је заједничка спољна политика Приштине и Тиране

Предсједник Одбора Скупштине Србије Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је да је иступ предсједника Албаније Иљира Мете на Јахорини, гдје је позвао домаћина - БиХ и учеснике самита Процеса за сарадњу у југоисточној Европи да признају самопроглашено Косово, показао како изгледа "заједничка спољна политика Приштине и Тиране".
Милован Дрецун - Фото: Novosti.rs
Милован ДрецунФото: Novosti.rs

Дрецун је навео да овај иступ никог не треба да чуди и напоменуо да Албанци дуго раде на практичном уједињењу самопроглашеног Косова и Албаније. 

- То раде на свим пољима. На спољном плану, на политичком, на економском и на безбједносном. На дјелу је у практичном смислу формирање заједничке државе Албаније и Косова, тачније насилно присаједињење Косова Албанији - рекао је Дрецун за телевизију Пинк.

Он је указао да је то насилно присаједињење био циљ свих режима у Тирани као и да је Албанија формирала терористичку ОВК као ударну песницу за реализацију тих циљева, да би отела дио српске територије. 

- Сада покушавају да доврше тај посао јер процјењују да им околности на међународном плану иду на руку и да неће имати противљење западних држава које су признале самопроглашено Косово. Ово што Мета ради је саставни дио једне шире регионалне кампање у којој Албанија предводи игру, али учествују и неке нама сусједне земље, а то се види у посљедње вријеме - рекао је Дрецун.

Коментаришући чињеницу да Приштина није присуствовала самиту СЕЕЦП-а у БиХ, Дрецун је рекао да њих регионална сарадња занима само у контексту могућности подизања међународног капацитета лажне државе Косово. 

- Они регионалну сарадњу само желе да искористе да би добили што више признања и да би вршили притисак на Србију гдје год стигну да призна ту самопроглашену државу. Они нису посвећени регионалној сарадњи, само су посвећени томе да се уједини Косово и Албанија, да се створи велика Албанија - додао је Дрецун.

Он је нагласио да Приштину не занима ни ЕУ, већ да Албанци од ње желе визну либерализацију док ЕУ почиње да увиђа опасност од албанског криминала. 

- Тај криминал има своју сигурну базу на Косову и Метохији. Док се не ријеши ситуација са Косметом, то ће бити идеална територија за дјеловање организоване глобалне албанске мафије, а та мафија не жели ни стабилност, ни функционисање права и закона, само територију у којој ће имати главну ријеч - нагласио је Дрецун.

Предсједник Албаније Иљир Мета изјавио је јуче на Јахорини да је право вријеме да БиХ "иде даље у препознавању реалности да је република Косово независна и суверена земља".

На то је реаговала премијер Србије Ана Брнабић, нагласивши да СЕЕЦП, као ни БиХ, која је домаћин самита, не препознају такозвано Косово као независну државу.