latinica  ћирилица
10/07/2019 |  11:59 | Аутор: СРНА

Живко Будимир ослобођен свих оптужби

Бивши предсједник Федерације БиХ Живко Будимир данас је у Општинском суду Сарајево ослобођен кривице по оптужници за злоупотребу положаја или овлаштења, примање дара или других облика користи, те противзаконито посредовање.
Бивши предсједник ФБиХ, Живко Будимир - Фото: СРНА
Бивши предсједник ФБиХ, Живко БудимирФото: СРНА

Према мишљењу Суда, ова пресуда није захтијевала опширно образложење.

Током изрицања пресуде наведено је и да није било довољно материјалних и субјективних доказа за осуђујућу пресуду, преносе федерални медији.

Предметом су били обухваћени и Суад Кулосман, Жељко Асић и Армин Куловац који су признали кривична дјела и склопили споразум са Тужилаштвом те осуђени, Петар Баришић, за којим је расписана потјерница, као и помоћник министра правде ФБиХ Хидајет Халиловић против којег је истрага обустављена јер није било доказа да је учествовао у кривичним дјелима.

Будимир се теретио да је, дјелујући са другим оптуженима, самоиницијативно или након интервенција различитих лица, међу којима и оних из политичког живота, као и лица из криминалног миљеа, злоупотребио положај и овлаштења предсједника ФБиХ, на незаконит начин извршио помиловања, ослобађања од казни затвора, те брисања из кривичне евиденције за особе осуђене на различите затворске казне.

Он се теретио и за злоупотребе положаја или овлаштења незаконитим плаћањем рачуна, те куповином одјеће и других предмета за личну употребу, а који су купљени буџетским средствима.

Његов адвокат рекао је да је спорни рачун за ручак Будимир платио из властитих средстава, а да је одијела купио у аутлету у САД, гдје је био у званичној посјети, а након што му је изгубљен кофер.