latinica  ћирилица
10/07/2019 |  12:35 ⇒ 14:47 | Аутор: РТРС

Милана Мајар у жирију СААРК фестивала у Коломбу (ФОТО)

Новинарка РТРС-а Милана Мајар, ауторка награђиваних филмова "С руба памети" и "In manus tuas", рађених у нашој продукцији, била је члан међународног жирија на 9. СААРК филм фестивалу, који је одржан у Коломбу, престоници Шри Ланке.
Шри Ланка - Фото: РТРС
Шри ЛанкаФото: РТРС

На овогодишњем фестивалу приказана су нека од највећих остварења у СААРК региону, укључујући игране филмове, документарне и мастер филмове. Фестивал је свечано отварен 2. јула у биоскопској сали Националне филмске корпорације у Коломбу, гдје су приказана 34 филма из свих држава чланица СААРК-а.

СААРК филм фестивал има дугу традицију повезивања култура широм јужне Азије кроз језик филмског приповиједања, без обзира на културне, вјерске или етничке различитости. Као фестивал који утјеловљује дух и солидарност јужне Азије врло је важна платформа и средиште за промоцију најбољих филмова из земаља чланица СААРК - Шри Ланке, Индије, Пакистана, Бангладеша, Непала, Авганистана, Бутана и Малдива.

Коломбо- филмски фестивал

Филмове је оцјењивао жири који су чинили Милана Мајар из БиХ као ауторка документарних филмова, Еммануел Дела Круз са Филипина, филмски и телевизијски редитељ, и Хасан Назер, филмски режисер из Ирана.

Коломбо- жири СААРК фестивала

Филмска остварења награђена су за најбољи играни филм, режију, најбољег глумца и глумицу, најуспјешнији сценарио, најбољи сниматељ, монтажер, дизајнера звука, оргиналну музику, те најбољи документарни филм, а додијељене су и двије посебне награде жирија.

Индијски филм "Нагаркиртан" освојио је чак четири прва признања - најбољи играни филм, глумац, режисер и најбољи музички бекграунд.

Награда за најбољу глумицу припала је Аноми Јанадари из Шри Ланке за улогу у филму "Davena Vihagun" ("Burning birds"). 

Овај филм је освојио и награду за најбољу монтажу.

Коломбо- Милана Мајар на мастер филмској радионици

Двије награде отишле су у Бангладеш за филм "Fagun haoay" ("In spring breeze") - за најбољи кинематограф и дизајн звука.

У оквиру фестивала одржана је и едукативна радионица са студентима Colombo Film and Television Academy о теми "Зашто је потребно улагати средства у независни филм?". Размијењена су искустава и знања о изазовима с којима се суочава филмска индустрија.