latinica  ћирилица
10/07/2019 |  12:53 ⇒ 13:14 | Аутор: СРНА

Руска православна црква: Дижемо глас у заштиту СПЦ у Црној Гори

Свети Синод Руске православне цркве изражава дубоку забринутост због погоршања положаја епархија Српске православне цркве на територији Црне Горе, гдје већ неколико година јединство православља страда од расколничког дјеловања такозване црногорске православне цркве, саопштено је након засједања Синода.
Синод Руске православне цркве - Фото: СРНА
Синод Руске православне црквеФото: СРНА

У саопштењу се додаје да је у Црној Гори дошло до алармантног тренда повећаног притиска власти на канонске свештенике и вјернике, преноси Митрополија црногорско-приморска.

Подсјећа се да је Архијерејски сабор СПЦ, који се састао од 9. до 18. маја, констатовао да у Црној Гори постоје покушаји насилног одузимања светиња у корист канонски и реално непостојеће "црногорске православне цркве", као и пријетње уништења одређених мјеста молитвеног поклоњења.

Напомиње се да је предсједник Црне Горе Мило Ђукановић на страначком скупу у Никшићу 8. јуна изразио намјеру да оствари "обнову црногорске аутокефалне цркве".

Посебну забринутост, како се наводи у саопштењу Синода Руске православне цркве, изазива приједлог закона о слободи религије и вјеровања и правном положају вјерских организација, који је у мају објавила црногорска Влада.

У саопштењу се додаје да тај приједлог закона садржи низ дискриминаторских мјера, између осталих, присвајање у државно власништво дијела имовине српске Патријаршије, укључујући и здања храмова и манастира.

Напомиње се да је Архијерејски сабор СПЦ окарактерисао приједлог закона као антиевропски и антицивилизацијски, чији је циљ дискриминација епархија српске Патријаршије на територији Црне Горе и представља директно уплитање у унутрашња дјела Цркве.

Свети Синод Руске православне Цркве подсјећа да је озбиљне примједбе на одређене одредбе приједлога закона изразила и Венецијанска комисија.

- Са забринутошћу, сагледавајући посљедње иницијативе црногорских власти, позивамо их да прекину дискриминацију и подривање јединства СПЦ, дижемо глас у њену заштиту, да виде духовне традиције, које сежу ка Светом Сави, вишевјековном основу, на ком су саздани црногорска православна култура и државност - наводи се у саопштењу Синода Руске православне цркве.

Свети Синод Руске православне цркве истиче да изражава братску подршку архијерејима, свештенству и свим чедима српске Патријаршије у Црној Гори који слиједе завјете великих светитеља те земље, Светог Саве, Василија Острошког, Петра Цетињског и свештеномученика Јоаникија црногорско-приморског и, упркос тешким условима притисака, остају вјерни истини светог православља.