X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
10/07/2019 |  14:22 ⇒ 14:36 | Извор: sputniknews.com

Откривен тајни документ: Велика Британија ће се распасти

Постоји реалан ризик од распада Уједињеног Краљевства, при чему би све четири нације кренуле својим путем, у случају Брегзита без споразума.
Брегзит (фото: newsclick.in) -
Брегзит (фото: newsclick.in)

То пише Фајненшел тајмс, који наводи да није ријеч о њиховој процјени већ о документу који је представљен британској Влади.

Дејвид Лидингтон, неформални замјеник премијерке у оставци Терезе Меј, извијестио је о том истраживању чланове кабинета, и то у самом финишу борбе између Бориса Џонсона и Џеремија Ханта за шефа Конзервативне странке, али и борбе за мјесто британског премијера

ФТ, међутим, није објавио када је Влада обавијештена о овим закључцима, али је занимљиво да је тај лист добио увид у документ управо на дан дебате између Џонсона и Ханта, која је јуче одржана. Џонсон је заговорник изласка из ЕУ без договора, док Хант сматра да би то био само ултимативни потез.

А шта су закључци поменутог документа

Шкотска: Покрет за независност представља важан и ургентан политички изазов који би могао да се повећа уколико Шкотска национална партија (СНП) осигура већину на изборима за локални парламент 2021. године.

Велс: Растућа подршка локалној странци Плаид Кајмру потврђује да "не можемо да будемо спокојни када је ријеч о односу Велса према Унији и независности".

Сјеверна Ирска: Посебно забрињавајуће дјелују захтјеви за "гласањем о граници", што би могло да доведе до уједињења Ирске. На умјерене гласаче у Сјеверној Ирској посебно привлачно дјелује друштвена либерализација у Републици Ирској (укинут стари закон о абортусу, омогућене истополне заједнице, смањен утицај Католичке цркве на друштвена питања). "Брегзит без споразума, који би тражио да се нужно уведе директна управа Лондона над Сјеверном Ирском, само би додатно заоштрио ситуацију".

Енглеска: Посљедња истраживања показују да су Енглези постали индиферентни према Унији. То се посебно односи на енглеске чланове Конзервативне странке - 63 одсто прихватило би независност Шкотске као цијену за Брегзит. Ријеч о првом јавно потврђеном документу који говори да би директна посљедица Брегзита могао бити распад Уједињеног Краљевства.

Ситуација са Шкотском није новост: Премијерка Никола Старџон јасно је рекла да Шкотска национална партија чека да се процес Брегзита заврши и да ће одмах затим покренути кампању за нови референдум о независности. Нови референдум би требало да се одржи и прије сљедећих избора.

Подршка у јавности за такав корак је око 65 одсто. Лабуристи су у више наврата рекли да ће, ако буду на власти, онемогићити референдум. Међутим, СНП већ тражи правне кораке којима ће моћи да се томе супротстави.

Новост је ситуација са Велсом, који је, све до сада, био сматран чврстим упориштем заједништва. Али, ситуацију је каталисала одлука компаније Форд да затвори фабрику, што су учиниле и неке друге компаније. А утицала је и спознаја да ће пољопривредници остати без субвенција из ЕУ. Посебно је осјетљива Сјеверна Ирска. Разлози који су изнијети пред британску Владу показују да је ситуација озбиљна: ни Белфаст ни Даблин не желе границу.